Frivillige kæder i salgstanker

Frivillige kæder gør op med den traditionelle foreningstankegang. Salget af Matas-kæden vil ifølge eksperter starte en dominoeffekt med frasalg af detailkæderne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I øjeblikket regnes og spekuleres der i salg i landets godt 114 frivillige kæder.

Det er salget af den stribede Matas-kæde, der indbragte ejerne godt fem mia. kr., der har fået flere af de selvstændige ejere til at få dollartegn i øjnene ved udsigten til at kunne blive mangemillionær ved et frasalg. Ifølge Kim Munch Lendal, direktør i Dansk Handel & Service, der er arbejdsgiverorganisation for detailhandelen, kan Matas-salget udløse en del frasalg.

»Matas-succesen har synliggjort de værdier, der ligger i dansk detailhandel. De frivillige kæder er blevet opmærksomme på deres markedsværdi, som de nu arbejder mere og mere med,« siger Kim Munch Lendal.

I modsætning til kapitalkæder ejes og drives de frivillige kæder af butiksejerne - ofte gennem flere generationer. For mange ejere har det hidtil handlet om at drive egne butikker - men ifølge Kim Munck Lendal spørger flere og flere ejere, om de også har en fælles værdi ved siden af forretningernes værdi, som de sammen ønsker at udvikle.

»Flere diskuterer, om de også skal sætte sig i bevægelse for om nogle år selv at blive opkøbt. Matas-salget dokumenterer, at det fælles koncept har en stor værdi. Den enkelte materialist ville jo aldrig kunne opnå samme prissætning,« siger Kim Munch Lendal.

LD: Interessant område
I Tøjeksperten har Matas-salget også skabt debat.

»Det er klart, at salget af Matas har vist, at der er den mulighed - også for os. Det vil jeg ikke afvise. Vi har drøftet det i vores bestyrelse - men der er lang vej fra at drøfte til at sælge,« siger Ole Kiel, administrerende direktør i Tøjeksperten.

Kapitalkæderne er begyndt at få øjnene op for de lukrative frivillige danske kæder.

»Det er et interessant område,« siger Dorrit Vanglo, vicedirektør i Fondsmæglerselskabet af 2004, der er et datterselskab af LD.

Ifølge Mogens Beltner, konsulent for paraplyorganisationen for de frivillige kæder, FRIDA, vil flere frivillige kæder også slå sig sammen, for at være stærkere rustet i den internationale konkurrence. Det er sidst set med hvidevarekæden El-Salg, der har indgået et samarbejde med Europas største frivillige kæde Euronics med en omsætning på 60 mia. kr. og 8.600 butikker i 25 lande.

»Men de frivillige kæder, der overlever på langt sigt er dem, der konkurrerer på andet end pris som f.eks. kvalitet, service og nærhed,« siger Mogens Beltner.