Fri fugl smider vingerne

Portræt: En fri fugl der kan lide at bestemme. Men samtidig et åbent og rart menneske, der ikke er blevet svimmel af den succes, han har fået. Sådan lyder beskrivelsen af en af Danmarks mest succesrige fabrikanter, Flemming Skouboe.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en magtfuld mand på Kolding-egnen, der nu sælger sit livsværk. Flemming Skouboe, 52 år, sælger virksomheden LM Glasfiber A/S til den engelske investeringsfond Doughty Hanson & Co.

Historien om LM Glasfiber er historien om en af de største industrisucceser i Danmark. Fabrikken i Lunderskov er verdens førende producent af vinger til vindmøller, hvor de har en markedsandel på 47 pct. Sidste år havde virksomheden en omsætning på 1,9 mia. kr.

En lettelse

Selv om virksomheden oprindelig blev startet af faderen, og selv om Flemming Skouboe siden 1990 har været eneejer, så bliver han ikke sentimental, når han tænker på salget. Snarere lettet.

I de seneste år har han ganske vist kun været på fabrikken få timer om ugen, men den har været i hans hoved 24 timer i døgnet i snart mange år.

Det bliver en lettelse at slippe for bekymringerne, fortæller han. Flemming Skouboe glæder sig til at stikke næsen mindre frem, da han hellere vil være en privat end en offentlig person.

»I virkeligheden er jeg nok mere blufærdig, end folk tror,« siger han selv.

Men han kommer ikke til at kede sig. Folk beskriver Skouboe som en rastløs ildsjæl, der hele tiden søger nye udfordringer, og det afspejler sig da også i de mange aktiviteter, han er involveret i.

Har sin egen ø

For nu at nævne nogle af dem, så sidder han med i bestyrelsen for kunstsamlingen Trapholt, han er formand for bestyrelsen på designskolen i Kolding, og så er han stærkt engageret i såvel sejlsport som håndbold, hvor han også deltager i klublivet.

Men hans største interesse er jagt, og han elsker at tage ud sammen med sine to halvvoksne sønner, Martin og Simon. Faktisk har han for nylig købt øen Fænø i Lillebælt, som hustruen Hanne har valgt at døbe »drengeøen«. Folk driller ham da også med, at nu har han fået et nyt legetøj.

Ingen dikkedarer

Flemming Skouboe har tidligere været kendt for sin lidenskabelige interesse for gamle sportsbiler, men den dille er overstået.

Han fandt nemlig ud af, at det var mere bøvl og ballade end sjovt. De virkede ikke de gamle biler, når de en sjælden gang blev hevet ud af garagen.

Der er ikke så mange dikkedarer med Flemming Skouboe. Når man spørger i omgangskredsen, er meldingen den samme. En varm, venlig og imødekommende mand, der går i folk med træsko på.

Han taler lige ud af posen, og han forventer, at folk gør det sammme over for ham. En god kammerat og et stort legebarn, der elsker fest, god mad og vin.

Flemming Skouboe er også en ilter herre, der er vant til selv at bestemme. Han er vant til at handle hurtigt ud fra egne ideer, og han befinder sig derfor ikke godt i situationer med snævre rammer.

Folk, der har arbejdet sammen med ham, fortæller blandt andet, at han kan blive stiktosset over den offentlige arbejdsgang, hvis den ikke lige modsvarer hans egen opfattelse af effektivitet.