Fremtidens skyskraber kan hænge fra asteroide

Nej, det er ingen aprilsnar. Et amerikansk arkitektfirma er i ramme alvor ved at undersøge muligheden for at bygge en enorm skyskraber, som skal hænge ned fra verdensrummet.

Foto: FOTO: CLOUDS ARCHITECTURE OFFICE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan skal vi bygge i fremtiden?

Det er et spørgsmål, en arkitektstue i New York har grundet over, og svaret blev en kende overraskende: skyskrabere, som ikke er funderet i jorden men derimod hænger frit svævende fra en asteroide.

Nærmere bestemt er det arkitekterne i Clouds Architecture Office, der har fået den tanke, at man kunne fæste en stor bygning med stærke kabler til en asteroide, der kredsede om jorden i en manipuleret bane.

Foto: FOTO: CLOUDS ARCHITECTURE OFFICE.

Projektet har arkitekterne kaldt Analemma – og det er også navnet på den kurve, som beskriver hvordan solens position på himlen på et givent klokkeslæt forandre sig gennem året.

Arkitekterne er også nået frem til, at det mest oplagte sted at bygge måtte være over Dubai, da man her har specialiseret sig i skyskrabere.

Foto: FOTO: CLOUDS ARCHITECTURE OFFICE.

Men da skyskraberen jo skal gå i en bane omkring Jorden er det for så vidt ikke så vigtigt, hvor den skal bygges.

En tur ud på altanen

Efter at have studeret forholdene i atmosfæren er arkitekterne nået frem til, at der findes naturlige begrænsninger for, hvor høj en hængende skyskraber kan blive: I tegningerne har de anbragt toppen på skyskraberen i en højde af 32.000 meter over havet – hvilket er uden for troposfæren.

Foto: FOTO: CLOUDS ARCHITECTURE OFFICE.

Så højt oppe vil der ud over et vacuum være en temperatur på – 40 grader.

Med andre ord må beboerne have en beskyttelsedragt på, hvis de vil uden for på altanen for at ryge eller noget tilsvarende hovedløst.

Men som arkitekterne skriver: Astronauter har opholdt sig på rumstationer i flere årtier, så måske er det ikke så farligt?

Foto: FOTO: CLOUDS ARCHITECTURE OFFICE.

Alle billeder er taget fra tegnestuens hjemmeside, her: http://www.cloudsao.com/ANALEMMA-TOWER