Fremtid på spil for Chr. Hansen

2004 kan blive et skæbneår for den danske ingredienskoncern Chr. Hansen. Datterselskabet ALK Abelló skal frasælges, og herefter er Chr. Hansen en oplagt opkøbskandidat.

Læs mere
Fold sammen
Chr. Hansen bliver en lækkerbisken for større konkurrenter, når datterselskabet ALK Abelló - efter planen - bliver udskilt og børsnoteret senere i år eller til næste år.

Som en rendyrket ingredienskoncern vil Chr. Hansen være en meget attraktiv opkøbskandidat for eksempelvis Danisco.

»I sidste ende er det aktionærerne, der bestemmer vores fremtid. Men intet indikerer, at vi skulle have behov for at slå os sammen med andre for at klare os,« siger Chr. Hansens adm. direktør Erik Sørensen.

Efter fraspaltningen af ALK Abelló er det op til Chr. Hansens hovedaktionær, Lundbeckfonden, der ejer 35 procent af Chr. Hansen, og som sidder med flere end 64 procent af stemmerne i selskabet, at afgøre fremtiden for den danske ingredienskoncern.

Men fonden har i dag ikke planer om at sælge sine aktier i Chr. Hansen.

»Når og hvis der sker en adskillelse, kan jeg ikke forestille mig en situation, hvor vi ikke er aktionærer begge steder,« siger Arne Villy Jensen, Lundbeckfondens formand.

Hos Danisco ønsker investor relationschef Michael von Bülow ikke at kommentere udsigten til Chr. Hansen som et mindre men rendyrket ingrediensfirma på børsen.

Danisco solgte sidste år fødevareingredienser for ni milliarder kr., men har en ambition om at øge salget til 14 milliarder i 2005. Et mål, der kun kan indfries gennem opkøb af virksomheder.

Michael von Bülow konstaterer dog, at de gør et godt stykke arbejde ude hos Chr. Hansen og erkender, at de to ingrediensforretninger passer godt sammen, når man ser på deres forskellige produktområder.