Fremgang i Frøs

Årets første bankregnskab kommer fra Frøs Herreds Sparekasse i Rødding, og de melder om markant fremgang - blandt andet fordi de har hentet mange kunder hos storbankerne.

Fremgang i Frøs - 1
Det går godt for Frøs Herreds Sparkasse, der kom med et 2003 regnskab med et overskud på 37 mio. kr., en tredobling i forhold til året før. Foto: Palle Hedemann
Læs mere
Fold sammen
Storbankerne afleverer fortsat kunder til de mindre banker og sparekasser, og det er med til at give fremgang i forretningsomfang og indtjening, konstaterer direktør Kurt Jensen fra Frøs Herreds Sparekasse.

Sparekassen er det første pengeinstitut, der er klar med tal for udviklingen sidste år, og regnskabet viser fremgang.

Det ordinære resultat før skat er næsten tredoblet fra 13 mio. kr. i 2002 til 37 mio. kr. i 2003.

En del af den store stigning kan forklares med, at resultatet i 2002 var lavt, fordi sparekassen, der har hovedsæde i Rødding, åbnede en ny filial i Kolding. Det var en kostbar investering, men ifølge direktøren en god investering.

»Det er altid dyrt at etablere en ny afdeling, men det er en investering i fremtiden. Det har vist sig at være fornuftigt hidtil med de investeringer, vi har foretaget i nye afdelinger,« siger Kurt Jensen.

Ifølge direktøren tager det to-tre år at få en nye afdeling til at løbe økonomisk rundt. Sparekassen har foreløbig ni ansatte i den nye afdeling i Kolding, og netop nu er sparekassen på udkig efter seks personer til en ny afdeling i Aabenraa, der skal åbne i løbet af foråret.

Penge fra Nykredit
Tredoblingen af sparekassens overskud skyldes også første betaling for Totalkredit, som lidt over 100 pengeinstitutter indtil sidste sommer ejede i fællesskab. Nykredit har købt det succesfulde realkreditinstitut for 7,15 mia. kr., og en del af betalingen forfaldt i regnskabsåret 2003. For Frøs Herreds Sparekasses vedkommende drejer det sig om 15 mio. kr. Den tredje væsentlige grund til den store fremgang er udviklingen på værdipapirmarkedet. Her har sparekassen hentet 14 mio. kr. i 2003, mens det tilsvarende tal året før var på kun 83.000 kr.

Der er en generel forventning om et stagnerende udlån hos de danske banker og sparekasser, fordi flere og flere privatkunder låner - ikke blot til hus - men også forbrug hos realkreditinstitutterne, fordi det er billigere. Men Frøs Herreds Sparekasse kan fremvise en vækst i udlån på 13 pct. sidste år.

»I løbet af de sidste tre år har vi fået 6.000 nye kunder netto, og det har stor betydning for det resultat, vi kan offentliggøre i dag,« siger Kurt Jensen. Han henviser også til, at sparekassen har afsat en pulje, der gives som lån til vækstvirksomheder, og det har også været med til at øge udlånet.