Frem og tilbage for kaffegrossist

Levnedsmidler. Peter Larsens Kaffe A/S i Viborg øger salget i prispresset marked. Resultatet påvirkes markant.

Den danske kaffegrossist, Peter Larsens Kaffe i Viborg, har haft et blandet år. Omsætningen går fint frem med otte procent. Til gengæld er resultatet næsten halveret til 2,8 mio. kr. før skat.

Alligevel udtrykker adm. direktør Claus Bertelsen tilfredshed med det samlede resultat:

»Stigende råkaffepriser på verdensmarkedet og større omkostninger til markedsføring betyder, at resultatet ikke er på højde med sidste år, men efter vores opfattelse er det et tilfredsstillende resultat, når man tager den store priskonkurrence herhjemme i betragtning.«

Peter Larsens Kaffe introducerede i sommer et nyt koncept, 'Special Brands', der henvender sig til en voksende gruppe af specialbutikker inden for blandt andet kaffe og vin. Det rummer blandt andet et fast sortiment af 20 kvalitetskaffer. Fremstødet foregår i et samarbejde med firmaet Chokol'art, der fremstiller håndlavet chokolade til specialbutikker.

Kaffegrossistens fremgang skal ikke mindst søges blandt de økologiske specialkaffer, der sælges med Max Havelaar mærket.

Kaffen, der blev introduceret i 1995, har fået tag i mange danske kaffedrikkere, og det er ikke kun fordi, kaffen er økologisk.

Det betyder i høj grad også meget, at der er tale om det, man kalder fair trade. Det betyder i al sin enkelhed, at kaffebønderne i den 3. verden får en rimelig pris for deres bønner.

Efter egne oplysninger er Viborg-firmaets markedsandel for den såkaldte fairtrade kaffe helt oppe på 40 procent herhjemme.

I fremtiden vil Peter Larsens Kaffe satse endnu mere på økologiske Max Havelaar produkter. Desuden vil der komme nye lanceringer af helbønne-kaffe, som forbrugerne selv formaler i butikkerne.

Viborg-firmaet har eksisteret i mere end 100 år. Frem til 1999 rådede det også over en chokolade- og kolonialafdeling. Den blev det år solgt til konkurrenten Chokoland i Struer. I 2002 overtog den store svenske kaffekoncern, Löfbergs Lila, godt halvdelen af aktierne i Viborg-firmaet.

Ved siden af selve handelen med kaffe, leverer Peter Larsens Kaffe en række totalløsninger på catering-området, der omfatter kaffemaskiner eller automater. Det foregår i samarbejde med en række maskinleverandører.