Fredagens aktier: FLS skrabede bunden i rød afslutning på ugen

Foto: Jens Nørgaard Larsen

FLSmidth blev fredag sendt til bunds i det danske eliteindeks, på en dag hvor flere historier var med til at lægge pres på særligt de cykliske aktier og skabe en negativ tendens på tværs af Europa.

En brat opbremsning i den kinesiske eksport var med til at presse cementkoncernen, der faldt 2,7 pct. til 299,90 kr. og derved endte nederst i C25-indekset, som sluttede 0,4 pct. lavere i 1101,46.

- Der er flere grunde til de røde tal. Den Europæiske Centralbank nedjusterede torsdag sit vækstskøn for Europa, natten til fredag offentliggjorde Kina meget svage eksport-tal, og i løbet af eftermiddagen viste tal fra USA en meget svag jobskabelse, lyder vurderingen fra Nikolaj Holmsgaard, der er ansvarlig hos aktiehandel hos ABG Sundal Collier.

Den kinesiske eksport faldt i februar med 16,6 pct. målt i yuan. Ifølge Bloomberg News havde økonomer ventet en stigning på 6,6 pct.

- De svage kinesiske handelstal er med til at presse de cykliske selskaber. Det er derfor, selskaber som FLSmidth og Mærsk bliver handlet ned, siger Nikolaj Holmsgaard.

Mærsk-aktierne endte ligeledes i bunden af eliteindekset. B-aktien faldt 1,2 pct. til 8440 kr. Konkurrenten Evergreen Marine var fredag ude med tal for februar, hvor rederiet nåede en omsætningsvækst på 14,6 pct. i forhold til samme måned sidste år.

UNIBREW ENDNU ENGANG TIL TOPS

Blandt de aktier, som fredag klarede skærene og endte med grønt fortegn, var Royal Unibrew, der steg 1,5 pct. til 517,50 kr.

- Selskabet præsenterede onsdag et pænt regnskab, så det er på bagkant af det. Så har vi (ABG, red.) også været ude at løfte anbefalingen af aktien i dag, fortæller Nikolaj Holmsgaard.

ABG Sundal Collier har løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold", mens kursmålet er blevet hævet til 600 kr. fra 560 kr. Også Jefferies løftede fredag kursmålet for bryggeriet - til 460 kr. fra 400 kr. Anbefalingen er her "underperform".

Analytiker-korpset var fredag også ude med nyt om ISS, der faldt 0,7pct. til 201 kr. Kepler Cheuvreux skar sin anbefaling af aktien til "hold" fra "køb", mens kursmålet på 215 kr. blev gentaget.

Bank of America Merril Lynch genoptog derudover sin dækning af Pandora med en "neutral" anbefaling og et kursmål på 350 kr. Aktien faldt 0,6 pct. til 328,30 kr.

Blandt sidepapirerne faldt Schouw-aktien 3,7 pct. til 523 kr., efter at selskabet fredag morgen præsenterede sit regnskab for 2018, som var et år med vanskelige markedsforhold og stigende råvarepriser.

For året leverede Schouw en omsætning på 18.253 mio. kr. mod 17.032 mio. kr. i 2017, mens årets resultat dykkede til 796 mio. kr. fra 875 mio. kr. Schouw-aktien faldt 4,9 pct. til 516,50 kr.

/ritzau/FINANS

Oliver Sønderbye Therp +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk