Fransk rekord i fallitter

Ikke siden 1992 har Frankrig oplevet så stor en stigning i antallet af konkurser. Små og mellemstore virksomheder i industrien og turistbranchen er hårdest ramt.

PARIS: Drøje tider i turistbranchen og svækkelsen af dollaren har taget livet af mange af Frankrigs små og mellemstore virksomheder.

Således oplevede Frankrig fra 2002 til 2003 en stigning i antallet af konkurser, som ikke er set siden 1992. Helt præcist gik 47.936 virksomheder konkurs, hvilket var en stigning på 11,7 pct. i forhold til året før. Det viser en ny statistik fra kreditforsikringsselskabet Euler Hermes Sfac, der hører til Allianz-gruppen.

Hårdest ramt er mindre industrivirksomheder, som har oplevet en stigning på 17,9 pct. i forhold til året før.

Ifølge analysen fra Euler Hermes Sfac er de små industrivirksomheder i høj grad blev ramt af dollarens fald. Tendensen har nemlig været den, at de store franske industrivirksomheder har forsøgt at sikre deres konkurrenceevne ved at presse deres underleverandører. Og denne tendens ventes at holde sig i indeværende år.

»2004 bliver atter et meget svært år for industrien, hvis dollaren ikke stiger igen,« siger forskningsdirektør Philippe Brossard fra Euler Hermes Sfac til Le Figaro.

Næstefter industrien er det turisterhvervet og særligt hotel- og restaurationsbranchen i Frankrig, der er hårdt ramt af konkurser.

Frankrig er verdens førende turistdestination, og både udviklingen i dollarskursen, krigen i Irak og den fortsatte terrorbølgen har været hård ved den franske restaurationsbranche.

Geografisk set har bølgen af konkurser været voldsomst i turistregionerne Rhone-Alpes med skiturismen og i Midi-Pyrénées, hvor solturismen spiller en stor rolle i den regionale økonomi. Også industriregionen i nord, Nord-Pas-de-Calais, er hårdt ramt, mens Paris-regionen er sluppet markant bedre fra 2003 med en relativt beskeden stigning på 4,1 pct. i antallet af konkurser.

Euler Hermes Sfac forudser, at 2004 vil blive præget af et antal konkurser på linie med det meget høje tal i 2003.