Fransk by sælger ud af årgangsvine

Den franske by Dijon har solgt halvdelen af den kommunale vinkælder for at kunne finansiere nogle af byens udgifter.

Dijons borgmester, den socialistiske Francois Rebsamen, har solgt ud af byens vinlager for at dække nogle af byens udgifter. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTRAND LANGLOIS

Den franske by Dijon tyede til en ny form for budgetbesparelse, da de i weekenden satte halvdelen af den kommunale vinkælder fyldt med årgangsvine til salg. Det skriver Financial Times.

Det historiske salg var arrangeret af den socialistiske borgmester François Rebsamen, som fortæller til avisen, at "vi har et godt budget overordnet set, men udgifterne til den sociale indsats stiger for hvert år. Der er flere og flere af vores medborgere, som har brug for støtte."

Byen, som ligger i Bourgogne-regionen, fik solgt 3.500 flasker vin fra den samling, som byen har opbygget siden 1960erne. Normalt bruger de vinene som gaver til ambassadører, borgmestre og andet godtfolk, der kommer til byen, eller også serveres vinen til arrangementer, som byen Dijon holder.

De 3.500 flasker indbragte byen 151.620 euro, svarende lidt over én mio. kroner. Hovedattraktionen var en flaske Vosne-Romanée Cros Parantoux fra 1999. Den startede på 1.000 euro for flasken, men endte med at blive solgt for næsten fem gange så meget, skriver Financial Times.

Den glade køber var en kinesisk mand, der var rejst fra Paris til Dijon for at deltage i auktionen. På byens lokale hjemmeside skriver de, at omkring 400 mennesker deltog i vin-auktionen søndag. Køberen af flasken fra 1999 endte med at betale 4.800 euro, svarende til 35.000 kroner, for den.

Vinsalget kommer efter præsident François Hollande har bedt de lokale myndigheder i Frankrig om at hjælpe til med at mindske udgiftsbyrden ved at reducere omkostningerne. I Dijon blev det historiske salg af årgangsvine afholdt for at skrabe penge sammen til de voksende sociale udgifter lokalt.

Ifølge borgmesteren skal 80 procent af indtægterne fra auktionen gå til et socialudviklingsprogram, mens resten skal dække auktionen - og hjælpe med at opbygge noget af Dijons nu godt ryddede vinkælder.