Frankrigs finansminister står fast: Nu er »Google-skat« på vej

Den franske finansminister præsenterer senere i denne uge et lovforslag om en fransk særskat på omkring 30 techgiganter, som opererer på fransk jord. Skatten kommer, uanset om EU senere på måneden beslutter sig for at indføre en lignende særskat eller ej.

Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, præsenterer i denne uge et konkret forslag til beskatning af techgiganter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Feferberg/AFP/Ritzau Scanpix

Efter måneders diskussion for og imod indførelsen af en særskat på techgiganter skærer den franske finansminister, Bruno Le Maire, igennem.

Onsdag i denne uge skal en plan om at lægge en særskat på omkring 30 techgiganter, herunder Google, Facebook, Apple og Amazon, præsenteres, så virksomhederne skal betale en særskat på deres omsætning i Frankrig i hele 2019.

Det slår Bruno Le Maire fast i et interview med avisen Le Parisien

»Beskatning af digitale giganter er et spørgsmål om skattemæssig retfærdighed,« siger den franske finansminister i interviewet.

Techgiganterne kan forvente at skulle ryste op med helt op til fem pct. af omsætningen for hele 2019, og særskatten kommer, uanset om EU vælger at gå samme vej eller ej.

Spørgsmålet om en fælles beskatning af de store techvirksomheder, der glimrer ved at betale meget lidt skat i EU, skal op på EU-niveau midt på måneden, men den franske finansminister har ikke de store forventninger om fælles fodslag. Derfor kører han videre med de franske planer om at gå enegang.

Det 21. århundredes beskatningssystem skal bygges op

Til Le Parisien forklarer han, at det ikke kun handler om at straffe de modvillige skattebetalere hos de store techgiganter, men om at bygge det 21. århundredes beskatning.

»Det handler om at bygge det 21. århundredes beskatning – en beskatning, der er baseret på den værdi, der eksisterer i dag: data. Det er afgørende, at vi beskatter data, hvis vi skal have et effektivt skattesystem og finansiere vores offentlige service, vores skoler, børnehaver og hospitaler,« siger Bruno Le Maire.

Bruno Le Maire, finansminister i Frankrig

»Det handler om at bygge det 21. århundredes beskatning – en beskatning, der er baseret på den værdi, der eksisterer i dag: data.«


»Men det handler også om skattemæssig retfærdighed,« tilføjer han og henviser til, at de digitale giganter betaler betydeligt mindre i skat end europæiske små og mellemstore virksomheder.

»At disse virksomheder (techgiganterne, red.) betaler mindre i skat i Frankrig end en meget stor bager- eller osteproducent fra Quercy, udgør et problem,« lyder det fra den franske finansminister.

Den franske regering havde i begyndelsen af februar held til at få Apple til at betale 3,7 mia. kr. tilbage i skat, som iPhone-producenten ikke havde betalt i Frankrig i ti år. Tidligere har den franske regering også fået Amazon til at ryste op med manglende skattebetaling.

Techiværksættere slipper for skat

Lovforslaget skal ifølge den franske finansminister gælde for alle techvirksomheder, der har en global omsætning på mere end 750 mio. euro og et fransk salg på mere end 25 mio. euro. Det betyder, at det ikke kun bliver amerikanske techgiganter, men også kinesiske og europæiske techvirksomheder, herunder nogle få franske, der bliver ramt.

Den franske regering har valgt at operere med en dobbelt omsætningsgrænse for ikke at ramme franske opstartsvirksomheder inden for techområdet.

Den franske regering har regnet sig frem til, at provenuet fra en skat på tre pct. af techgiganternes digitale salg i Frankrig i 2019 forventes at ville nå 500 mio. euro eller 3,7 mia. kr. Så indtægterne er fortsat forholdsvis små.

Ud over Frankrig arbejder blandt andre Spanien og Storbritannien på at indføre særskat på techmastodonternes omsætninger. Herhjemme har finansminister Kristian Jensen (V) været skeptisk over for en særlig techskat, men i januar åbnede han op for, at Danmark måske godt vil gå med, hvis der bliver tale om et fælles europæisk initiativ. Det er dog ikke lykkedes for EU-landene at blive enige om det endnu.