"Frankrig er det land, ingen tør tale om"

Spanien er stadig den største usikkerhedsfaktor i forhold til, hvordan den europæiske gældskrise udvikler sig i 2013. Men Frankrig er en joker, vurderer Nordeas Henrik Drusebjerg.

Frankrig har hidtil holdt sig fri af de værste gældsproblemer. Men der er stigende nervøsitet omkring, hvorvidt landet kan holde sig på den økonomisk smalle sti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Grækenland, Italien og Spanien har været de lande, der har givet flest nervøse trækninger hos investorer, erhvervsfolk og politikere, der frygtede en voldsom opblusning af den europæiske gældskrise i 2012.

Frankrig bliver omvendt regnet for én af de sikre økonomier, hvilket blandt andet kan aflæses i de forholdsvis lave renter på franske statsobligationer - den toneangivende 10-årige ligger til en rente på omkring to procent.

Frankrig kan skuffe i år

Men der er en reel risiko for, at 2013 kommer til at vende rundt på billedet af Frankrig som ét af Europas mest solide lande, advarer Nordeas seniorstrateg Henrik Drusebjerg.

"Det, der taler for problemer i Frankrig, er, at vi stadigvæk ser en vækstafmatning i Europa, og at det også i Frankrig er nødvendigt at tage fat i nogle reformer. Og Frankrig er er af de steder, hvor regeringen ikke har endnu har været særlig offensiv med reformer," siger han til Berlingske Business og fortsætter:

"Der er ingen tvivl om, at der er andre lande, der kommer før Frankrig, f.eks. Spanien og Italien, men hvis den europæiske gældskrise begynder at accelerere igen, så er der risiko for, at den kan omslutte Frankrig også, og det vil være særdeles problematisk," siger han.

Har fået dårligere rating

Også de store amerikanske ratingbureauer ser med stigende skepsis på Frankrigs økonomi. I november blev Frankrig for første gang i 20 år kastet ud af den eksklusive klub af landet med den bedste rating AAA hos ratingbureauet Moodys, og fra i dag har også Standard and Poor's sænket sin vurdering af de franske statsfinanser.

Begrundelsen for nedgraderingerne er - ud over den europæiske gældskrise - blandt andet Frankrigs negative vækstudsigter, samt strukturelle udfordringer i landet i de kommende år, der højst sandsynligt vil føre til et gradvist og vedvarende tab af konkurrenceevne

Ufleksibelt arbejdsmarked

Derudover har Frankrig stadig et meget stift arbejdsmarked, der gør det svært at fyre, hvilket betyder, at virksomhederne er tilbageholdende med at ansætte. Landets meget trængte bilproducent Peugeot Citröen har blandt andet kritiseret det ufleksible system.

Ifølge Henrik Drusebjerg var det umiddelbart ikke positivt for landets finanser, at landets tidligere præsident Nickolas Sarkozy sidste år blev erstattet af socialisten Francois Hollande, der gik til valg på en dagsorden om vækst.

"Det var ikke et favorabelt præsidentskifte. Hollande gik til valg på at øge de offentlige udgifter og sænke pensionsalderen, så det var en valgkamp, der tog afsæt i at gøre præcis nogle af de ting, der rent faktisk har bragt Europa i gældskrise," siger Henrik Drusebjerg og fortsætter:

"Virkeligheden er så heldigvis, at han langtfra har indfriet valgløfterne. Men det at han er gået til valg på de her løfter betyder, at befolkningens forståelse for, at det er nødvendigt at arbejde lidt mere, og at lønninger skal ned, er meget lille," siger han.

Frankrig afgørende for eurozonen

Ifølge Nordea er det helt afgørende for Eurozonens fremtid, at Frankrig ikke bliver smittet af gældskrisen i lige så høj grad som de værst ramte nabolande.

"Frankrig er det land, man ikke tør tale om i forbindelse med gældskrisen, fordi det er i dén grad et kerneland i Europa og den næststørste økonomi inden for Eurozonen. Så det er virkelig kernen, der bliver ramt, hvis det her kommer til at omfatte Frankrig også," siger Henrik Drusebjerg

Nødvendigt at bryde løfter

Han spår dog også, at Francois Hollande fortsætter den stramme kurs og ikke indfrier de løfter om at bruge løs af de offentlige midler, som han gav under valgkampen.

"Der er ikke noget andet valg. Det ville være direkte uansvarligt at skifte kurs. Jeg tror, at vi undgår at få Frankrig ind som et meget stort problem i 2013. Men det kræver, at politikerne fortsat leverer resultater, reformer og besparelser," siger Henrik Drusebjerg, der spår, at Spanien og Italien også fortsat vil være i det negative søgelyst i år.

"Det, vi går og venter på, er at få at vide, om Spanien beder om hjælp fra EU eller ej. Og så ligger der en lille joker i det italienske valg. Jeg tror ikke, at vi ser Berlusconi komme tilbage, men det kan give lidt usikkerhed om landets økonomiske situation," siger han.