Fra talent til topleder

Talent er noget særligt. Det er en gave, men det er ikke nok i sig selv. Det kræver hårdt arbejde at udfolde sit talent, og så har vi – måske – en alt for snæver opfattelse af talentbegrebet.

Sheela Søgaard, partner og CEO i arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Det er ikke nødvendigvis titler, der pirrer unge talenter. Drivkræften er derimod spændende opgaver og udfordringer, der kan sætte skub i den personlige udvikling og i læringskurven.

Det viser Berlingske Business Magasins årlige talentrundspørge blandt yngre akademiker, hvor hele 83 procent svarer, at kompetenceudvikling og livslang læring er nødvendigt for et indholdsrigt arbejdsliv.

Undersøgelsens konklusioner flugter fint med hovedbudskaberne på konferencen ”Fra talent til topleder”, hvor en række oplægsholdere og debattører gav deres bud på, hvordan man udvikler sit talent. Sheela Søgaard, partner og CEO i arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, der står bag prisbelønnet verdensarkitektur, afsluttede eksempelvis sit oplæg med et opråb for passionen:

”Talentudvikling handler blot om at bygge fede huse"

Se Sheela Søgaards oplæg her

Se også: Talentkonferencen i billeder

Fra samtlige oplægsholdere lød det, at det kræver benhårdt arbejde at udfolde sit talent, og flere påpegede, at det ikke er et succeskriterium at ende som topchef. Tværtimod ender kun ganske få på en absolut toppost, og i dag handler karriere meget mere om hele tiden at genopfinde sig selv og lægge en personlig forretningsplan.

Iværksætteren Tommy Ahlers, der for nylig solgte Podio til den amerikanske it-gigant Citrix, opfordrede flere til at bryde den traditionelle karrierevej – og ikke kun talenterne: ”Hvor er alle de mere erfarne erhvervsledere, der tør bryde ud og hjælpe unge iværksættere på vej? Hvor er de ledere, der vover at forlade det sikre job, gå 30 procent ned i løn og i stedet bruge deres ekspertise på at udvikle nye virksomheder?” spurgte Tommy Ahlers, der i sin tid selv forlod et prestigefyldt job hos McKinsey & Co.


Rasmus Ankersen, der er fast skribent i Berlingske Business Magasin og har mange års erfaring som rådgiver for topsportsfolk og erhvervsledere, tog bl.a. afsæt i de klassiske fejl for talentarbejde, herunder at vi har et alt for snævert opfattelse af talentbegrebet:

”Vi forveksler stort talent med rigtigt talent. Der findes utallige eksempler på medarbejdere, der blev stjerner i én organisation, men fiaskoer i en anden. Effektiv talentudvikling kræver ikke noget sofistikeret og komplekst træningsprogram. Det handler først og fremmest om at give folk de udfordringer, der får dem til at vokse og skabe en kultur, som man kan være en del af. Det foregår ikke på et eksklusivt kursuscenter eller et spahotel. Det forgår på jobbet hver eneste dag,” sagde Rasmus Ankersen.

Find udvalgte oplæg fra konferencen her:

Henrik Wellejus

Bo Koch-Christensen

Læs også:

Danfoss-talent vandt Rising Star-uddannelse

Topmødet "Din næste karriere" 

Eksklusivt talent100-netværk

Oplægsholdere på konferencen var:

  • Per Holten-Andersen, rektor på CBS.
  • Henrik Wellejus, equity partner, medlem af den øverste ledergruppe og leder af Revision i Deloitte Danmark.
  • Tommy Ahlers, CEO og medinvestor i Podio.
  • Dorte Prip, CEO på CBS-SIMI Executive.
  • Sheela Maini Søgaard, partner og CEO i arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, BIG.
  • Rasmus Ankersen, coach og rådgiver for topsportsfolk og erhvervsledere.
  • Bo Koch-Christensen, partner i Young & Bright.
  • Stephen Bruyant-Langer, senior client partner i Korn/Ferry International.
  • Sidsel Jess, Bruun & Partnere, rådgiver om motivation i generation Y.

Bag konferencen stod: Berlingske Business, CBS, CBS SIMI Executive og Young & Bright.