Fra krise til mangemillionær

Krisen sendte finansmanden Aldo Petersen på en alvorlig økonomisk nedtur. Nu har hans amerikanske børsnotering nummer to igen-igen-igen gjort ham til mangemillionær.

»Materielt har perioden været hård, fordi jeg har en familie at forsørge og en husleje at betale. Men kedsomheden var det værste. Ofte var jeg allerede ved 11-tiden færdig med at besvare dagens mail – og hvad skulle man så stille op med sig selv,« fortæller Aldo Petersen. Fold sammen
Læs mere

»Er der andre end mig, der er lykkedes med at børsnotere to selskaber i USA?« spørger Aldo Petersen retorisk. Her på redaktionen kan vi ikke komme i tanker om andre, så vi tildeler ham hermed rekorden.

Aldo Petersen kan igen-igen-igen kalde sig mangemillionær - i hvert fald på papiret. En succesfuld børsnotering af den danske miljø-virksomhed LiqTech betyder, at hans aktiepost i virksomheden er blevet over 100 millioner kroner værd.

Men han lægger ikke skjul på, at de tre forløbne år har været hårde. Finanskrisen tog livet af en af de virksomheder, han har været med til at oprette og udvikle sammen med blandt andet multiiværksætteren Peter Forchhammer og den tidligere IT-milliardær Erik Damgaard, Eurotrust, efter at den blev solgt til en gruppe ejendomsinvestorer.

To andre af gruppens virksomheder, Greentech og Capinordic, overlevede på et hængende hår, men blev rundbarberet kursmæssigt, og formuen i Aldo Petersens investeringsselskab skrumpede fra langt over 200 millioner kr. til bare 14 i det seneste regnskabsår. Men nu er han kommet igen.

»Min styrke i forhold til så mange andre er, at jeg har prøvet krise før. Først i midt-80erne, hvor det store børskrak i 1987 halverede værdien af Formueekspressen, så under IT-boblen og senest med finanskrisen,« siger Aldo Petersen.

Siden 2008 har han brugt tiden og energien på at løbe nye forretningsprojekter i gang, hvoraf det mest kendte er hans mislykkede forsøg på at få den russiske milliardærsøn Arkardij Abramovitj ind som aktionær i Parken.

Ingen nyanskaffelser

»Materielt har perioden været hård, fordi jeg har en familie at forsørge og en husleje at betale. Men kedsomheden var det værste. Ofte var jeg allerede ved 11-tiden færdig med at besvare dagens mail - og hvad skulle man så stille op med sig selv,« fortæller Aldo Petersen, som også har været presset økonomisk, fordi han havde forpligtet sig til at indbetale tocifrede millionbeløb på en række vindmølleprojekter i udlandet.

»Den lodrette ordre derhjemme var: Ingen nyanskaffelser,« siger han.

Men én ting var stop for nyt tøj og bil - noget andet var Aldo Petersens store ambitioner for sine børns uddannelse. Alle tre har gået eller går på Copenhagen International School i Hellerup, hvor farmand er medlem af bestyrelsen og knokler for at skaffe finansiering til en ny stor skole i Nordhavn. Alle børnene skal læse videre i udlandet. En af sønnerne søger i øjeblikket om optagelse på Harvard, som alene i skolepenge koster flere hundrede tusinde kr. om året. Så sparekniven svinges stadig derhjemme: »Jeg er først rig, den dag jeg sælger,« siger Aldo Petersen.

Succes i USA

Midt i den mørkeste finanskrise har Aldo Petersen gjort det tilsyneladende umulige. Med hjælp fra sit amerikanske netværk er det lykkedes at finde en gruppe mormonske investorer, som i sommer satsede godt 60 mio. kr. på LiqTech, som fremstiller filtre til busser og lastbiler, som fjerner usunde partikler fra udstødningen og har udviklet en ny membran til olieindustrien.

Aldo Petersen investerede i 2006 sammen med forretningspartneren Ole Abildgaard i LiqTech, som de to i dag ejer henholdsvis 24 og ni pct. af. LiqTech drives af stifteren, ingeniør Lasse Andreassen, søn af Den store Fejekost, alias den navnkundige ISS-direktør Poul Andreassen.

Aldo Petersens partner i New York Neil Persch knyttede forbindelsen til en gruppe mormoner, som efter en omhyggelig, fortrinsvis human due diligence slog til.

»Vores nye investorer har først og fremmest været interesseret i, hvad vi var for nogle mennesker. Deres investeringsbeslutning er således baseret på private besøg hos os, og i sommer boede min kone Tine og jeg på deres husbåd ved Lake Powell i Utah i en uge, hvor vi lærte hinanden godt at kende,« fortæller Aldo Petersen.

Siden kan LiqTechs nye investorer kun være tilfredse. Aktiekursen er steget 50 procent siden august, dels på de gode nyheder, som strømmer fra selskabet om stigende omsætning og indtjening i takt med nye miljøkrav og nye produktionsfaciliteter hos konkurrenten Scandinavian Brake Systems, som har tabt på sin Notox-filter-division - dels på grund af Aldo Petersens mange investormøder i USA, hvor han bruger en stor del af sin tid på at fortælle om LiqTech i forskellige fora. De store aktionærer sidder på godt tre fjerdedele af aktierne, mens resten er free float.