Fra gadedreng til gulddreng

Carsten Berger startede sit liv som stik-i-rend-dreng for luderne på Vesterbro. I dag er han multimillionær. De sociale ar sidder stadig fast i sjælen, og dagligdagen som alenefar med sønnen på 14 år betyder alt.

Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»At opleve det at få - og lære at give - nærvær, er en rigdom, mange ikke ved findes,« siger mangemillionæren Carsten Berger, der for snart 50 år siden blev født under fattige kår på Vesterbro og voksede op i et ustabilt skilsmissehjem: »Men med masser af sammenhold i gaden og med folk i kvarteret,« som han forklarer det.

Carsten Berger blev tidligere på ugen aktuel med sin klage over varmeværkernes opkrævning af alt for høje priser. Energitilsynet er nu sat på sagen, der i sidste ende kan føre knap to milliarder kroner tilbage i borgernes lommer.

Som ung slog Carsten Berger sine folder på Vesterbros Ungdomsgård i Absalonsgade nr. 8. Når han altså ikke var ude med kammeraterne for at tjene lommepenge.

»Noget af det, vi tjente penge på, var at holde øje med politiet for luderne omkring Halmtorvet. Her lå også Fragtmandshallerne, hvor der var penge at tjene på udbringning af pakker,« fortæller Carsten Berger.

I dag er han eneejer af det Birkerød-baserede selskab, Rudersdal A/S, med en egenkapital på 89 millioner kr. Selskabet har investeret 750 millioner kroner i pantebreve, børsnoterede og unoterede aktier, udlejningsejendomme og obligationer. Han har over 20 procent medejerskab i Nuna Minerals A/S med den sydgrønlandske Nalunaq-guldmine. Han sidder også på 17 procent af aktierne i Bella Center og ejer desuden en stor portion aktier i Rella Holding med aktier i ugebladsimperiet Aller. Og så har han i øvrigt personligt et kollegium i København og butikscenter i Århus.

Troede han skulle dø
En uhelbredelig sygdom udstyrede tidligt Carsten Bergers med en stålsat vilje til at kunne pensionere sig selv som 45-årig.

»Jeg fik konstateret sukkersyge meget tidligt i mit liv og troede, jeg skulle dø i en alder af cirka 55 år. Hele min plan gik ud på at tjene penge nok til, at jeg kunne få ti gode år, inden lyset slukkede,« siger Carsten Berger, der i dag lever i bedste velgående efter den teknologisk-medicinske udvikling inden for behandling af sukkersyge.

I jagten på penge købte han en udlejningsejendom allerede som 21-årig. Og da likviditeten de første år var negativ, arbejdede han som EDB-assistent i dagtimerne. Om morgenen gjorde han rent i Københavns Kommunes baggårde, hvor beboere smed affald ud ad vinduet. Aftentimerne gik som tjener og dørmand på byens barer.

»Når jeg nu alligevel var ude i nattelivet, så begyndte jeg at opstille spillemaskiner forskellige steder og havde på et tidspunkt en 13-14 stykker. Men det gik i vasken igen,« siger Carsten Berger.

Carsten Berger værner om sit privatliv. Han forlod Vesterbro for 16 år siden for at flytte i hus i Brøndby med sin kone og et stort ønske om børn.

»Min søn, som jeg har nu, skulle ikke vokse op på stenbroen og opleve det, jeg selv måtte gå igennem,« siger Carsten Berger.

Mens antallet af ejendomme løbende vokser igennem årene, så kastede han sig ud i opstart af konsulentvirksomheden Cap Gemini og var en årgang tillige selvstændig ejendomsmægler i kæden Realgruppen og senere i Home.

»Men ikke på et eneste tidspunkt har jeg købt mine egne kunders boliger,« siger Carsten Berger, der nu udelukkende helliger sig aktiviteterne i Rudersdal A/S.

Og så bruger Carsten Berger mere og mere tid sammen med sin søn, som han nu bor alene med i Birkerød.

»Vi rejser meget sammen. Også med den øvrige familie. I øjeblikket er målet Thailand og Asien i det hele taget. Selv elsker jeg den umiddelbare glæde, de mennesker har ved livet til, trods for deres ringe livsvilkår ,« siger Carsten Berger.

De senere år har han været med til at sponsorere arrangementer sammen med Vesterbros Ungdomsgård og rejste sidste år til Cuba med 34 af børnene.

»De skulle opleve det sidste kommunistiske land, inden det falder,« siger Carsten Berger, der i en kort periode i ungdommen var medlem af SF... i øvrigt sammen med de to tidligere partiledere Gert Pedersen og Holger K. Nielsen.

Materielle ting interesserer ham slet ikke. Han ejer ikke et TV og kører i en otte år gammel Volvo. Boligen er belånt med flexlån og hans bedste investeringsråd til andre er:

»Spred risikoen så meget som muligt.«