Fra fattig fabriksarbejder til Kinas rigeste

Det er ikke længere så usædvanligt, at stiftere af kinesiske selskaber bliver milliardærer over en nat, når deres virksomheder lander på børsen. Kinesiske Zhou Qunfei er et godt eksempel på det. Hun er gået fra fattig fabriksarbejder til hovedrig på 30 år.

Foto: STR. 45-årige Zhou Qunfei indledte sin karriere som fattig fabriksarbejder i industribyen Shenzhen, men er nu Kinas rigeste kvinde. Hun sidder på en formue på omkring 69 milliarder kroner  - baseret på værdien af hendes aktier i selskabet, Lens Technology.
Læs mere
Fold sammen

Kinas økonomi har haft fuld fart på de seneste mange år. Den grundæggende formular for succesen har været, at de kinesiske producenter har kunnet sælge deres varer til resten af verden med stor fortjeneste, da prisen på arbejdskraft i det store asiatiske land er meget lav sammenlignet med Vesten.

45-årige Zhou Qunfei ved, hvad det vil sige at være på et af de allerlaveste trin i den kinesiske storindustris fødekæde. Hun fik som 15-årig i lighed med millioner af andre unge kvinder et job som fabriksarbejder i industribyen Shenzhen. 12 timer om dagen, ganske få fridage og en meget lav løn.

I dag - omkring 30 år senere - er Zhou Qunfei indehaver af titlen som Kinas rigeste kvinde. Hun var fast besluttet på at skabe sit eget og havde også det held, at hun både kunne læse og skrive - i modsætning til mange af hendes arbejdskollegaer i Shenzhen. Efter flere jobskift og forfremmelser og elleve forsøg på at starte sin egen virksomhed ramte hun endelig plet med selskabet Lens Technology i 2003.

Og Zhou Qunfeis opstigning mod toppen nåede sin foreløbige kulmination, da hendes selskab i sidste måned blev børsnoteret. Det betød, at hun blev en særdeles velhavende kvinde med formue på omkring 69 milliarder kroner.

Hendes 12 år gamle selskab producerer såkaldt berøringsteknologi til blandt andet smartphones og tavlecomputere. Blandt hendes kunder findes både Apple, Samsung og den store kinesiske telekommunikationsproducent Huawei. Ifølge South China Morning Post Daily kan den kinesiske kvindes formue skyde yderligere i vejret i den kommende tid, da hun producerer skærmene til Apples nye smarture.

Den tidligere fabriksarbejder, som nu råder over en arbejdsstyrke på omkring 60.000 medarbejdere, skulle angiveligt ikke være alt for komfortabel med sin nyvundne position som samfundsspids.

»Jeg kvalificerer mig ikke til at være en højt profileret person. Jeg synes, at det er vigtigt, at du ikke lader dig rive med af din succes - og heller ikke bliver dyster, når tiderne er dårlige, siger hun til avisen Hunan Daily.