Fra bagtæppet til scenekanten

Efter en tilværelse bag nedrullede gardiner i forhold til offentligheden er medicinalvirksomheden Ferring trådt frem i rampelyset med landets mest synlige hovedkvarter og et af tidens hotteste produkter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>BAGGRUND

At dømme ud fra det 20-etagers sorte højhus i stål, glas og aluminium lige ved siden af indkøbscentret Fields er der ikke tale om en af dansk medicinalindustris mere tilbagetrukne eksistenser.

Ikke desto mindre er det tilfældet, og det internationale hovedkvarter, der er tegnet af arkitekt Henning Larsen, og har udsigt til Malmö skal netop markere en samlet offensiv på alle fronter for selskabet Ferring Pharmaceuticals med rødder i Danmark, Sverige og Tyskland.

Efter flere år med to-cifrede vækstrater, med børsplaner og et af medicinalindustriens mest lovende produkter i sin pipeline kan man lige så godt træde helt frem i rampelyset, er logikken. Og så skal placeringen i Ørestad gøre det nemt at trække kvalificeret arbejdskraft til i konkurrence med blandt andre Novo Nordisk og Lundbeck, ligesom udenlandske gæster næppe kan få det lettere, når de skal besøge Ferring International Center, som det formelt hedder.

Ydmyge lokaler
Det hele begyndte nemlig - og foregik i mange år - i langt mere ydmyge lokaler i en 60 kvadratmeter stor fabriksbygning forud for etableringen af det første Ferring-selskab i 1951 i Malmö under navnet Nordiska Hormonlaboratoriet.

Bag medicinselskabet Ferring gemmer sig en vaskeægte familiekrønike om tyskeren Frederik Paulsen, der blev født på den sydslesvigske vadehavsø Föhr - en ferring er den frisiske betegnelse for en beboer på øen.

Frederik Paulsen blev født på Föhr i 1910, læste medicin på universitetet i Kiel men flygtede som antinazist i 1930erne fra Hitlers Tyskland til Sverige. Hér blev han svensk statsborger og mødte sin senere hustru, den danske kemiingeniør Eva Frandsen.

Sammen begyndte de i Malmö en produktion af hormonpræparater udvundet fra svine-hypofyser.

Siden kom der afdelinger til i Danmark og Tyskland, og altsammen blev det samlet i 1988, hvor Paulsen-familiens søn, der også hedder Frederik, blev direktør for hele Ferring-koncernen.

Børsnotering ikke i sigte
Herefter begyndte den internationale ekspansion af Ferring, og selskabet er særligt de sidste ti år vokset fra at være en beskeden nordeuropæisk virksomhed til en mellemstor international medicinalvirksomhed med en omsætning på over 4,5 mia. kr. og afdelinger i 40 lande verden over.

I dag er Ferrings tre hovedproduktområder midler til behandling af ufrivillig vandladning, lægemidler mod blødende tyktarmsbetændelse og fertilitetsbehandlingsmidler.

Selskabets omsætnings-mæssige trækdyr mod ufrivillig vandladning er historien om lægemidlet Minirin, der blev udviklet til at hjælpe personer med en helt særlig diabetes-lidelse, som medførte, at en person hvert døgn skulle indtage 20 liter væske, der så skulle ud igen.

Stifteren Frederik Paulsen døde i 1997 på sin fødeø, men hans danske kone Eva er den dag i dag stadig en særdeles aktiv deltager i hele koncernens gøren og laden.

Firmaet ejes i dag af sønnen Frederik Paulsen, der bor i Paris, men som af forretningsmæssige årsager har registreret sit holdingselskab i Schweiz.

Trods registreringen i Schweiz er det dog i stigende grad i det 20-etagers sorte højhus med omkring 600 medarbejdere at tingene sker for Ferring, der for alvor er ved at tage skridtet ud i rampelyset.