Fra 0 til 500 mio. kr. på 15 år

Peter Sextus er den ene af makkerskabet bag Samsøe & Samsøe. De overtog et firma, der er gået fra strik og tshirts til en international modekoncern med en omsætning på over en halv milliard kroner.

Johan Wedell-Wedellsborg sendte i det seneste magasin iværksætter-stafetten videre til 47-årige Peter Sextus fra Samsøe & Samsøe blandt andet med den begrundelse, at han forstår at drive virksomhed og samtidig have det sjovt.

Peter Sextus Rasmussen overtog sammen med studiekammeraten Per Ulrik Andersen det konkursramte tøjmærke Samsøe & Samsøe i 2000. Der var 11 ansatte og en omsætning på otte mio. kr. eller noget nær et rundt nul.

I dag har selskabet en omsætning på plus 500 mio. kr. og ca. 700 ansatte. Samsøe & Samsøe er gået fra et nationalt strik- og t-shirt-koncept til et internationalt modehus med 49 egne butikker og 1.100 engroskunder. Peter Sextus har sideløbende investeret betydeligt i københavnske ejendomme.

Samsøe & Samsøe har nået en størrelse, hvor mange ville overveje at sælge. Du siger, at du ikke kunne finde på at sælge. Hvorfor?
Det er virksomheden og opgaverne, som driver mig, og ikke drømmen om at sidde med en stor pose penge og kede mig. Det er en stor gave for mig hver dag at være en del af en ung og dynamisk organisation med 100 procent committede medarbejdere, som alle brænder for produktet og varemærket.

Hvordan sikrer du og dine ansatte fremdrift i en verden, hvor salget af modetøj skifter karakter og kræver enorme investeringer i online-salg og monobrand-butikker?
Modebranchen er set udefra kompleks, men den er som alle andre brancher. Det drejer sig om den rette processtyring og inddragelse af medarbejdere i nøglefunktio­ner, så den viden, som er i organisationen, bliver brugt i alle processer. Jeg vil kalde vores ledelsesform demokratisk. Det vil sige alle er lydhøre. Dermed opnår vi en konstant tilpasning i forhold til omverdenen.

Ved siden af Samsøe & Samsøe har du opbygget en betydelig ejendomsportefølje. Hvad er filosofien bag de to vidt forskellige typer investeringer?
Samsøe & Samsøe er en stor organisation, som kræver opmærksomhed. Ejendomme er semipassive og kræver ikke et svar lige så hurtigt som en organisation. Ejendomme kan være spændende at udvikle på de rette steder og giver en formuespredning, så alle æggene ikke er samlet i én kurv. Men hovedforretningen er og bliver Samsøe & Samsøe.

Dine venner siger, du har en unik evne til at værne om din fritid. Vi hører ellers, at iværksættere har fuld skrue på døgnet rundt. Hvordan har du skabt balance?
Tak for komplimentet. Jeg har taget mine 80 timer i ugen, men i kraft af at organisationen er blevet større, og at vi har dygtige ledere i organisationen, tager jeg større friheder. Og jeg er af den opfattelse, at det gælder om at leve livet mest muligt, sjovest muligt og helst hver dag. Hvad er det hele ellers værd.

Jeg har forsøgt at finde frem til tidligere interview med dig, men det er svært. Hvad er årsagen til, at du ikke optræder i medierne?
Jeg er begge af den opfattelse, at brandet og produktet skal være i fokus og ikke ejerne. Samsøe & Samsøe er skabt af en organisation af helt fantastiske medarbejdere, som alle bærer deres del af æren for succesen. Derfor er det ikke vores opgave at stå øverst på skamlen med pokalen. Den tilfalder hele organisationen. Derudover har jeg det ganske fint med at være relativt anonym.Har du allerede nu gjort dig tanker om, hvordan Samsøe &Samsøe drives videre, når du selv træder tilbage?
Jeg har forhåbentlig mange år i mig endnu, så det vil jeg lade tiden afgøre.

Hvem vil du gerne sende stafetten videre til og hvorfor?
Michael Mortensen fra Casa. Han har en fantastisk simpel tilgang til komplekse problemstillinger og er ved at skabe sig sin anden store virksomhedssucces, samtidig med at han har menneskeligt overskud.