Forventningspresset har aldrig været større

Overenskomst 2007. Dansk Industri og CO-industri har nu taget hul på forhandlingsbylden og skal forsøge at nå til enighed om en ny overenskomst inden februar. Arbejdsgiverne frygter, at forhandlingerne bliver mere komplicerede end nogensinde.

Først var der tidligere TDC-chef Henning Dyremoses enorme lønbonus. Så var der historien om, at danske cheflønninger er steget dobbelt så meget som de ansattes, og endelig var der finansminister Thor Pedersens (V) udtalelse i efteråret om, at vi danskere er rige nok til at købe hele verden.

Det er bare nogle af de begivenheder, som har præget den offentlige debat de seneste måneder, og som nu sætter deres præg på industriens overenskomstforhandlinger i form af kæmpe forventninger om højere løn og flere personalegoder hos lønmodtagerne.

Men Dansk Industris adm. direktør og forhandlingsleder Hans Skov Christensen startede alligevel forhandlingerne i fredags med at skyde forventningerne ned.

En forventningsfremmer- VI kan ligeså godt sige fra starten, at det er umuligt at leve op til de forventninger, som medier og politikere har været med til at bygge op. Faktisk har der aldrig været så megen opmærksomhed og så store forventninger til overenskomsterne som i år, og det gør jo ikke ligefrem forhandlingerne nemmere, sagde han skarpt før det første forhandlingsmøde gik i gang.

Den aktuelle situation med en buldrende økonomi, lav ledighed og store overskud i virksomhederne betyder naturligvis også, at lønmodtagernes forventninger er skruet op. De regner nemlig med at få del i den voksende kage.

Plads til forbedringer- Vores udgangspunkt er, at der er plads til flere forbedringer i forhold til den nuværende overenskomst. Vi skal først og fremmest sikre, at vores medlemmer får del i den stærke vækst og økonomiens stærke konkurrenceevne, der allerede nu befinder sig i toppen, sagde Thorkild Jensen, som er forhandlingsleder og formand for CO-industri.

Han taler dermed på vegne af cirka 300.000 lønmodtagere i ni fagforbund på industriområdet.

Parterne skal nu forhandle sig frem til et resultat, som skal ligge klar senest 13. februar. Ellers træder forligsmanden til, og han bliver i sidste ende afløst af en storkonflikt, hvis ikke parterne kan blive enige. Den situation håber de dog at undgå.

- Jeg regner med, at også fagbevægelsen vil forhandle professionelt og ikke på baggrund af mediers og politikeres pludselige udtalelser, sagde direktør i Dansk Industri Kim Graugaard, som også sidder i forhandlingsudvalget på vegne af 6.100 medlemsvirksomheder.

Læs også reportage fra det første forhandlingsmøde og se de foreløbige fakta om forhandlingerne på www.erhvervsbladet.dk