Forurenende virksomheder vil blive hårdt ramt af klimapolitik: Kan miste tæt på halvdelen af værdien

En ny rapport forudsiger, hvordan CO2-tunge virksomheder med stor sandsynlighed vil miste værdi de kommende år som konsekvens af strammere klimapolitik.

Ny rapport forudsiger, at klimapolitik vil ramme de CO2-tunge virksomheder hårdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Gray/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De virksomheder og brancher, som udleder mest CO2 og ikke får omstillet sig, kan se deres værdi rasle ned, når de rammes af strammere klimapolitik.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse, der beskrives af BBC. Undersøgelsen kommer fra det FN-støttede Principles for Responsible Investment (PRI).

Det forlyder bl.a., at de CO2-tunge virksomheder kan risikere at miste op til 43 pct. af deres værdi takket være incitamenter for at stoppe klimaforandringerne.

Det kan blive afgørende, hvor gode de forskellige virksomheder og brancher er til at omstille sig til en mere grøn og bæredygtig forretning, lyder det. Eksempelvis nævnes bilfabrikanter, som hurtigst kan omstille sig til elektriske køretøjer. Rapporten forudsiger, at de vil kunne øge deres værdi med hele 108 pct.

Afhænger af politisk linje

Rapporten forudsiger ligeledes, at verdens største kulselskaber kan miste hele 44 pct. i værdi. Samtidig kan de ti største olie- og gasselskaber tabe 31 pct. i værdi.

Elektriske forsyningsselskaber, som kan omstille sig, kan se deres værdi booste med op til 104 pct., lyder det også.

Landbruget, som formår at bruge bæredygtige biobrændsler og protein, der ikke kommer fra kød, kan forvente at stige mindst 10 pct., skriver BBC også.

BBC skriver, at tallene er spekulative og afhænger meget af, hvordan den politiske linje vil blive lagt i klimadebatten verden over.