Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
»Vi har stadig store problemer med håndteringen af meget store datamængder mellem netselskaberne og elhandlerne. ELFOR bakker op om den hurtigst mulige løsning af disse problemer. Det er afgørende for vores troværdighed, at vi selv tager fat om problemerne og får dem løst,« sagde Baltzer.
Elmarkedet blev fuldstændigt åbent for alle kunder 1. januar 2003, men markedsåbningen er langt fra forløbet som planlagt. Nu er netselskabernes egen forening parat til at skrue bissen på over for de selskaber, hvor det kniber med at leve op til kravene. ELFOR er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på et incitamentssystem, så netselskaber skal betale kompensation, hvis et elhandelsselskab påføres tab på grund af fejl i datakommunikationen.
Mangler penge i kassen
Problemet er ikke længere at få registreret, at kunderne vil skifte leverandør. Men det er det lokale netselskab, som står for indsamlingen af de data, som er helt nødvendige for at udstede regningerne til kunderne. Når kunderne har valgt et andet selskab end det gamle monopol, skal netselskabet sende data videre til den nye leverandør. Det er her, det ofte halter.
»Det har stor betydning for os. Når man som handelsselskab ikke kan afregne med sine kunder, så får man hurtigt et likviditetsproblem. Herudover er det også et ressourceproblem, for vi bruger mange manuelle kræfter på at få løst problemerne,« siger Michael Mikkelsen, adm. direktør i elhandelsselskabet Scanenergi.
Han understreger, at han ikke ser problemer som ond vilje eller forsøg på at obstruere det frie marked. Men IT-problemer, mangelfuld uddannelse af medarbejderstaben og et sæt nye markedsregler har skabt problemer i en lang række af de lokale selskaber.
Mens problemerne er ved at være løst for de helt store virksomheder, hvor elregninger udskrives på basis af timeaflæsninger af forbruget, er der ifølge Michael Mikkelsen et længere stykke vej for de lidt mindre erhvervskunder og de villakunder, som har ønsket at skifte elselskab.