Fortsat ingen tegn på accelererende inflation i USA

Foto: KAREN BLEIER. This file photo taken on August 1, 2015 shows the US Federal Reserve building in Washington, DC. TFederal Reserves renteudvalg, Federal Open Market Committee, har hævet renterne to gange i år, men udsigten til en tredje forhøjelse i 2017 fremstår i stigende grad som usikker på baggrund af det svage prispres, som er til stede, på trods af at USA's økonomi suser derudaf med lav arbejdsløshed og fortsat vækst.
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske økonomi voksede i et beskedent til moderat tempo fra starten af juli til midten af august, men der var kun ringe tegn på en acceleration i inflationen.

Det fremgår af den amerikanske centralbanks månedlige økonomiske barometer kaldet Beige Book.

»Priserne steg beskedent på tværs af landet, fremgår det af rapporten, der er udarbejdet på baggrund af historik fra landsdækkende forretningskontakter, og som blev offentliggjort onsdag aften.«

Dermed er der fortsat ingen forbedring af distancen til Federal Reserves inflationsmål på 2 pct.

I juli viste den foretrukne inflationsindikator en stigningstakt på 1,4 pct. på årsbasis, hvilket er det laveste tempo i mere end halvandet år.

Mange af forbundsbankens 12 distrikter tilkendegav, at virksomhederne har svært ved at udfylde jobåbninger på alle niveauer, men alligevel har det ikke resulteret i en udbredt lønstigning.

»Størstedelen af distrikterne rapporterede om begrænset løntryk og beskeden til moderat lønvækst, noteres det i rapporten, der gentager formuleringen fra tidligere Beige Book-rapporter i de seneste måneder.«

Virksomheder, der har været udsat for mangel på arbejdskraft, har klaret manglen ved at forsøge at øge driftseffektiviteten og ved at vurdere, om man skal sammenlægge job, erstatte positioner med teknologi eller skifte ekstra løn ud med uddannelse eller at uddanne andre medarbejdere.

Forbruget steg i de fleste distrikter, men mange steder var der bekymring for en langvarig afmatning i bilindustrien.

Den lave inflation fik det indflydelsesrige og permanent stemmeberettigede pengepolitiske medlem Lael Brainard til forleden at advare om at hæve renten og samtidig plædere for en udsættelse af planerne om en renteforhøjelse, indtil det er sikkert, at den svage inflationsudvikling forbedres.

Federal Reserves renteudvalg, Federal Open Market Committee, har hævet renterne to gange i år, men udsigten til en tredje forhøjelse i 2017 fremstår i stigende grad som usikker på baggrund af det svage prispres, som er til stede, på trods af at USA's økonomi suser derudaf med lav arbejdsløshed og fortsat vækst.

Federal Open Market Committee ventes at fastholde den toneangivende rente på det kommende møde om to uger, men økonomer regner i vid udstrækning med, at der i stedet vil blive taget skridt til at tilbagerulle den lempelige pengepolitik gennem en reduktion af centralbankens 4200 mia. dollar store obligationsportefølje.