Fortidens toldkrige skræmmer

Arkivfoto. Det er efterhånden så længe siden, at verden har været vidne til en alvorlig handelskrig, at mange knap nok ved, hvad det er. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er efterhånden så længe siden, at verden har været vidne til en alvorlig handelskrig, at mange knap nok ved, hvad det er.
Økonomiske sanktioner og embargoer mod lande eller personer, der ikke har overholdt de internationale spilleregler, eller på anden vis er faldet i unåde hos FN eller enkeltlande, popper med jævne mellemrum op.
Tænk blot på sanktionerne mod Rusland på grund af krigen i Ukraine, de økonomiske sanktioner mod Iran, Rusland og Nordkorea, eller indefrysning af aktiver hos personer med tilknytning til al-Qaeda eller personer, der står bag cyberangreb mod USA.


Men en egentlig handelskrig, der kan påvirke hele verdens økonomi, hører til sjældenheder.
I takt med, at Donald Trump og hans kommende handelsminister, Wilbur Ross, har skruet op for retorikken, og Kina er begyndt at svare igen, støver flere og flere historie­bøgerne af, og griber tilbage til 1920erne og 1930erne, hvor både USA og Europa var vidner til handelskrige med toldtariffer som et afgørende våben.

Samhandlen gik i stå

I efteråret 1922 besluttede den daværende amerikanske præsident, Warren G. Harding, at hæve den amerikanske importtold over en bred kam til 38 pct. for at beskytte den hjemlige industri.
Det førte til kraftige protester fra USAs samhandelspartnere, som svarede igen ved også at hæve tolden. Tolden ramte mange europæiske lande, fordi samhandlen gik i stå, og de derfor ikke kunne betale deres krigsgæld fra Første Verdenskrig.


Internt i USA var den protektionistiske politik grobund for udvikling af monopoler, fordi store amerikanske selskaber ikke fik konkurrence. Flere forskere har efterfølgende konkluderet, at handelskrigen var medvirkende til 1930ernes depression.
I Europa brød en toldkrig mellem den tyske Weimar-republik og Polen ud i lys lue i sommeren 1925, efter at Versaille-traktatens handelsdel var udløbet.
Ved at lægge høj told på blandt andet kul og stål ville Tyskland tvinge Polen til at opgive landområder for at undgå en økonomisk krise. Polen svarede igen ved at hæve tolden og bygge en ny havn, så landet kunne handle med resten af Europa uden om Tyskland. Handelskrigen ramte dog begge lande økonomisk og var med til at skabe ustabilitet.
Under sin tiltrædelseshøring i det amerikanske Senat torsdag, sagde den kommende handelsminister i USA, Wilbur Ross, at han var helt opmærksom på, hvordan det gik USA i 1930erne, men at handels­krig er et middel til at »korrigere adfærd«.