Forslag om mere ligestilling

Barselsfonden har fået de ligestillingsivrige politikere til at vejre morgenluft. Nu vil de lovgive om kønsopdelte lønstatistikker og barsel til mændene.

Der er ligestilling i luften. Efter at LO og DA søndag aften indgik forlig om en barselsfond, kommer oppositionens politikere nu på banen med lovforslag, der skal sikre kvinderne ligeløn og mændene barsel.

Socialdemokraterne, De Radikale, SF og Enhedslisten har hentet det gamle forslag om kønsopdelte lønstatistikker frem fra skuffen igen.

»Forslaget kommer nu, fordi ligeløn også har en betydning i forhold til, hvem der tager barselsorloven. Når familierne får en lille ny og skal til at købe barnevogn og babytøj, så afvejer man jo hvis indtægt, som bedst kan undværes,« siger Mette Frederiksen, ligestillingsordfører for S.

Hun påpeger, at mænd tjener op imod 20 procent mere end kvinder, og en tredjedel af løngabet findes der ingen forklaring på.

Den tidligere SR-regering vedtog en lov om kønsopdelte lønstatistikker, men beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) har annulleret den.

Mette Frederiksen erkender da også, at det kan blive svært at hive et flertal hjem.

»Men hvis regeringen og Dansk Folkeparti afviser det her igen, må vi forvente, at de kan sætte noget andet i stedet,« siger Mette Frederiksen.

Dansk Folkepartis ligestillingsordfører Louise Frevert vil endnu ikke lægge sig fast på, om partiet stemmer for eller imod.

Øremærket barselsorlov
Oppositionen har også et andet forslag på vej.

De radikales Naser Khader vil øremærke 14 uger af barselsorloven til mændene.

»I dag er det alt for svært for mændene at bede deres arbejdsgiver om barsel, fordi det er frivilligt,« siger Naser Khader (R).

Han erkender, at det først og fremmest er arbejdsmarkedets parter, der bør tage sig af den slags spørgsmål.

»Men det har de bare ikke gjort,« konstaterer han.