Forskere kan også fyres

Leder. Vidensarbejde er ingen garanti for fuld beskæftigelse.

Virkeligheden forandrer sig hurtigt i Danmark i disse år.

Vi fik et godt eksempel på det i går, hvor medicinal-koncernen Novo besluttede at stoppe forskning og udvikling af tabletter til behandling af sukkersyge.

Beslutningen medfører, at 90 forskere, der udvikler "små molekyler", får deres opsigelse.

For Novo kan beslutningen give god mening, fordi koncernen vil satse på andre områder.

Men den viser, at man ikke er fredet for afskedigelser blot fordi man er ansat i højt specialiserede forsknings-funktioner i de såkaldte "viden-erhverv".

Fører forskningen ikke hurtigt til kommercielle resultater, risikerer man præcis som andre danskere at miste sit job.

Stærkt specialiserede forskere står dog bedre på arbejdsmarkedet end andre, der har fået en fyreseddel. Men hvor meget bedre afhænger helt af udviklingen i den branche, de har arbejdet i.

I Danmark er der heldigvis en stærk medicinalindustri. Derfor er der også mulighed for, at forskerne fra Novo suges op af andre virksomheder inden for branchen.

I andre brancher er de forskningstunge virksomheder få og små. Her er risikoen for ledighed større, hvis forskningen går galt.

Novo-eksemplet viser fordelen ved at have en erhvervsstruktur som den danske, hvor virksomhederne er bredt repræsenteret indenfor lang række brancher.

I erhvervspolitikken bør man derfor ikke kun tilgodese biotek- og it-sektoren, som der er en udbredt tilbøjelighed til. Andre typer virksomheder kan være ligeså gode for Danmark og samfundet. Steno