Forsat deflationspres i Kina trods højere priser på mad

De kinesiske producentpriser faldt igen i december, og rækken af månedlige fald er nu oppe på 47 i træk. Samtidig steg forbrugerpriserne i en lavere takt end ventet, og stigningstakten er dermed endnu længere fra den officielle målsætning.

Forsat deflationspres i Kina trods højere priser på mad. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Producentpriserne faldt 5,3 pct. i januar og dermed under faldet på 5,9 pct. i december i henhold til data fra National Bureau of Statistics i Beijing torsdag morgen.

Analytikerne havde estimeret et fald i januar på 5,4 pct.

Dataene afslører samtidig en stigning i forbrugerpriserne på 1,8 pct. på årsbasis, hvor måneden før viste en stigningstakt på 1,6 pct., mens økonomerne havde estimeret prisstigninger på 1,9 pct.

- Deflationspresset er meget, meget større end inflationspresset. Dataene viser, at hele økonomien er temmelig svag, vurderer Kina-økonom Larry Hu fra Macquarie Securities i Hongkong ifølge Bloomberg News.

Og trods den stigende forbrugerpris-inflation, er der næppe tale om en vedvarende tilstand.

- Stigningen i forbrugerpriserne er slående. Men når det stort set kun stiger på grund af højere fødevarepriser, er det ikke en stigning, der er sandsynligt vil vare ved. Fødevarepriserne er underlagt udbudseffekter og sæsonbetonede udsving, vurderer økonomerne Tom Orlik og Fielding Chen fra Bloomberg Intelligence i en rapport.

Fødevarepriserne stiger normalt op til det kinesiske nytår, der i år satte ind i starten af februar.