Forhandlinger på kryds og tværs gavner Midtbank-toppen

Svenska Handelsbanken førte forhandlinger med Arbejdernes Landsbank, mens Midtbank følte Vestjysk Bank på tænderne. Alt sammen i den periode, da også Midtbank og den svenske bank kiggede på hinanden.

Svenska Handelsbanken var så langt fremme i drøftelserne om et køb af Arbejdernes Landsbank (AL), at svenskerne reelt ikke havde tid eller den store lyst til at fordybe sig i forhandlinger med Midtbank.

»Interessen for Arbejdernes Landsbank var større end interessen for Midtbank. Først da forhandlingerne med Arbejdernes Landsbank brød sammen, begyndte de på os. Indtil da blev vi holdt hen med snak, snak og atter snak,« lød det fra Midtbanks tidligere bestyrelsesformand, Ib Schmidt Hansen, da han blev afhørt i Vestre Landsret i danmarkshistoriens største insidersag.

Normalt plejer finanssektorens topchefer at være yderst diskrete omkring deres sonderinger for opkøb eller fusion. Insidersagen i Vestre Landsret giver imidlertid et unikt billede af de hektiske og mange fusionstanker, som fandt sted på kryds og tværs i hele sektoren.

Forsvarets bagtanke med at fremdrage de ellers så fortrolige forhandlinger er naturligvis at påpege, at sådan foregår det nu engang ude i »den virkelige verden« (erhvervslivet, red.), mens anklagemyndigheden - ifølge advokaterne - aldrig har været ude i den virkelige verden og derfor kun kan forholde sig til sagen set ud fra en teoretisk indfaldsvinkel.

Julelys i øjnene
Ib Schmidt Hansen fik i sin afhøring ligeledes fortalt retten, at Midtbanks bestyrelse havde »julelys« i øjnene, efter at Steen Hove - Midtbanks administrerende direktør - havde haft et møde med Christian Petersen, formand for repræsentantskabet i Vestjysk Bank.

»Der var tale om et meget positivt møde,« sagde Ib Schmidt Hansen, fordi Midtbank i længere tid havde haft Vestjysk Bank som en oplagt fusionspartner.

Timingen
Timingen i forhandlingerne mellem Arbejdernes Landsbank og Svenska Handelsbank på den ene side samt Midtbank og Vestjysk Bank på den anden side er afgørende, fordi den tidligere Midtbank-ledelse ved retten i Herning blev dømt for overtrædelse af insiderloven ved at købe egne aktier tilbage fra Realkredit Danmark den 6. februar 2001. Herved gik RD, der er ejet af Danske Bank, glip af en kursgevinst på ca. 54 mio. kr., fordi aktiekursen steg med 151 pct., da Svenska Handelsbankens købstilbud på Midtbank blev offentliggjort.

Afgørende møde
Steen Hoves møde med Christian Petersen fra Vestjysk Bank fandt sted den 25. januar, og ifølge Ib Schmidt Hansen forhandlede Svenska Handelsbanken med Arbejdernes Landsbank helt frem til begyndelsen af marts - og først derefter blev kontakten med Midtbank seriøs.

Ib Schmidt Hansen forklarede i retten, at bestyrelsen i begyndelsen af september bad direktionen om at komme med noget mere »håndfast« fra Svenska Handelsbanken.

»Det er jo direktionens opgave at komme med noget håndfast, som bestyrelsen kan forholde sig til. Bestyrelsen kan jo ikke forholde sig til noget, hvis der ikke er noget at forholde sig til. Men der kom jo ikke noget,« sagde Ib Schmidt Hansen og påpegede, at selv om der var kontakter mellem Midtbank og Svenska Handelsbanken blev disse kontakter først håndfaste i midten af marts i kølvandet på den svenske banks mislykkede fusionseventyr med Arbejdernes Landsbank.

Kodenavne
Svenska Handelsbanken havde kodenavne for de banker, som der blev forhandlet med. Bankens daværende chef i Danmark, Pär Boman, bekræftede, at så sent som i marts 2001 var man inde og foretage en due dilligence (en økonomisk sundhedsundersøgelse af en kommende fusionspartner, red.) af en bank, som Pär Boman benævnte som »Atlantis«.

Svenska Handelsbanken havde kodenavne for alle de banker, som man talte med - eksempelvis var Midtbank betegnet som »Millennium«.

Pär Boman forsøgte flere gange at få nedlagt referatforbud, fordi der er tale om følsomme oplysninger, men før det lykkedes, erklærede han, at Svenska Handelsbanken godt kunne have købt »Atlantis«.

»Atlantis var sat til salg. Derfor tror jeg på, at vi godt kunne have købt banken,« sagde Pär Boman, før han under referatforbud forklarede, hvorfor Atlantis blev valgt fra til fordel for Midtbank.