Foreløbige resultater: Dansk vaccine virker i første forsøg med mennesker – og den virker godt

Bavarian Nordic kommer med opløftende nyheder. Selskabet har netop offentliggjort de første resultater af menneskeforsøg med selskabets vaccine mod covid-19.

 
Danmark virker næsten normal igen, men smitten kommer kravlende tilbage. Få overblikket om situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bavarian Nordic har mandag morgen offentliggjort resultaterne af de første forsøg på mennesker med vaccinen ABNCoV2, der er udviklet sammen med forskere fra Københavns Universitet.

Forsøgene viser ifølge Bavarian Nordic, at vaccinen er veltolereret i alle dosisgrupper, og at der ikke er observeret forskel i bivirkningsprofilen efter første og andet stik. Der forekom ingen alvorlige bivirkninger, og bivirkningerne var de samme som ved andre coronavacciner.

Samtidig viser forsøgene ifølge Bavarian Nordic, at vaccinen har en kraftig booster-effekt efter andet stik. Det betyder, at antistofniveauer var op til 12 gange højere end dem, der er målt i tidligere covid-19-patienter, og at neutraliserende antistofniveauer var højere end dem, der er rapporteret for de godkendte SARS-CoV-2-vacciner. Det betyder også, skriver Bavarian Nordic, at vaccinen blandt andet ser ud til at virke mod den meget omtalte Deltavariant.

Bavarian Nordics hovedkontor i Hellerup. Selskabet har netop offentliggjort positive resultater af de første forsøg på mennesker med selskabets covid-19-vaccine. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.

45 forsøgspersoner har deltaget

Forsøgene er foretaget på Radhoud University Medical Centre i Holland. Her har 45 raske, frivillige voksne, der ikke i forvejen havde antistoffer mod SARS-CoV-2-virus, fået to doser med eller uden hjælpestof.

Nu skal forsøgsresultaterne analyseres yderligere. De endelige resultater fra forsøget forventes at foreligge senere i andet halvår 2021.

»Vi er særdeles tilfredse med at rapportere positive resultater fra det første forsøg i mennesker med vores covid-19 vaccine, der bekræfter dens evne til at fremkalde høje og brede antistofniveauer, der er bedre end dem, der er rapporteret for de godkendte vacciner,« udtaler Paul Chaplin, topchef i Bavarian Nordic i en fondsbørsmeddelelse, og fortsætter:

»Samtidig viser resultaterne også, at vaccinen har en favorabel bivirkningsprofil. Disse resultater er særdeles lovende for vores kommende fase 2-forsøg, der ventes påbegyndt senere i august, og som vil undersøge vaccinens potentiale som en universel booster-vaccine.«

Fortsætter udviklingen af vaccinen

Bavarian Nordic har besluttet at videreføre udviklingen af vaccinen og har planlagt et fase 2-forsøg med op mod 210 forsøgspersoner. Forsøget skal bekræfter resultaterne i fase 1-forsøget, og undersøge, om man kan bruge vaccinen som en booster-vaccine til personer, der tidligere er vaccineret mod eller har været syge med covid-19.

Forsøget vil foregå på to centre i Tyskland og ventes at starte senere i august, når der er opnået godkendelse fra den etiske komité. Samtidig forbereder Bavarian Nordic et fase 3-forsøg med vaccinen 2022. Det kræver dog yderligere ekstern finansiering, hvis det skal gennemføres.

Der har tidligere været blæst omkring udviklingen af den danske vaccine, som forskerne på Københavns Universitet begyndte at udvikle helt i begyndelsen af coronapandemien. De har dog haft svært ved at finde finansiering til udviklingen, indtil Bavarian Nordic meldte sig på banen og indgik et konsortium med biotekselskabet bag forskergruppen.

Siden er det kommet frem, at konsortiet har forsøgt at få støtte fra staten til udvikling af vaccinen, men selvom statsminister Mette Frederiksen (S) har været stor fortaler for dansk vaccineproduktion, blev støtte i større omfang i første omgang afvist.

Opdateret