Ford i rødt i fjerde kvartal

Foto: BRENDAN MCDERMID

Den store amerikanske bilproducent Ford Motor Co. fik et nettotab i fjerde kvartal efter et meget svært 2018, og samtidig står en anden stor usikkerhed for døren hos Ford - nemlig et muligt hårdt brexit.

Fords bundlinje, målt på Gaap-resultatet, endte i perioden fra oktober til december med et minus på 116 mio. dollar mod et ventet plus på 1,27 mia. dollar. Det er blot anden gang siden 2009, at Ford oplever et bundlinjeminus i et kvartal, ifølge Bloomberg News. Et udfordrende forretningsklima var yderligere negativt påvirket af en hensættelse på 877 mio. dollar i perioden i forbindelse med Fords pensionsforpligtelser.

Udviklingen hele sidste år var nemlig også ramt af øgede omkostninger til råvarer for omkring 1 mia. dollar i 2018, ligesom øget told i forbindelse med handelskrigen og tilbagekaldelse af biler på grund af fejl i en air bag kostede 770 mio. dollar. Endelig påvirkede valutakurserne negativt med 760 mio. dollar.

»Vi forstår, at dele af forretningen skal forbedre sig, i nogle tilfælde dramatisk. Vi ved, hvad vi skal gøre, og vi handler derefter. Vi tager skridt til at redesigne forretningen, især uden for Nordamerika,« sagde Bob Shanks, finansdirektør i Ford, til journalister onsdag.

Trængslerne er dog ikke overstået for Ford, da et hårdt brexit - muligvis den 29. marts - kan ramme koncernen, der er det mest sælgende bilmærke i Storbritannien, og få "betydelig effekt", ifølge Shanks.

»Vi er naturligvis begyndt på at forberede et eventuelt hårdt brexit. Vi håber absolut ikke på, at det sker, men vi kan ikke vente til den 29. marts og se, hvad der sker. Så vi har nu faktisk omkostninger og gør tiltag for at forberede det,« lød det fra Shanks ifølge Bloomberg News.

Ford kom ellers gennem sit fjerde kvartal med et justeret overskud per aktie på 30 cent, som tidligere varslet i et foreløbigt resultat i sidste uge, mens omsætningen landede på 34,70 mia. dollar. Analytikerne havde ifølge Bloomberg News regnet med en indtjening per aktie på netop 30 cent og en omsætning på 37,40 mia. dollar.

Det justerede nettoresultat blev i perioden på 1,20 mia. dollar mod ventede 1,22 mia. dollar.