Forbrugsfesten var bare et fatamorgana

Problemer for aktiemarkedet og boligmarkedet tårner sig op i horisonten. Og al-Qaeda er her endnu. Derfor kommer der intet opsving i 2004.

Læs mere
Fold sammen
31. december 2004 skulle ellers have været en stor festdag med kransekage og den dyre franske champagne som garniture til dronning Margrethes vise ord.

Der er imidlertid ikke meget at feste for denne aften, da der i bedste fald bliver råd til en billig tysk sekt. Alt, der kunne gå galt i 2004, er faktisk gået galt.

Året begyndte ellers yderst optimistisk. Økonomerne stod nærmest i kø for at give deres glade budskaber om, at et opsving var på vej - det var faktisk allerede skudt i gang. Der gik imidlertid ikke mange dage af det nye år, før den første dårlige nyhed banede sig vej til avisernes overskrifter. En ny regnskabsskandale i USA fik mærkbare konsekvenser, da benene igen blev slået væk under det aktiemarked, som ellers havde genvundet selvtilliden oven på IT-krakket og 11. september.

Ved nytårstide 2003/2004 var Dow Jones-indekset på Wall Street tæt på de 10.000, men regnskabsskandalen bankede hurtigt indekset helt ned omkring 8.000.

Amerikanerne investerer langt flere af deres penge i aktier, end vi danskere gør. Derfor har et kursfald langt større forbrugsmæssige konsekvenser i USA end herhjemme, og nedturen på Wall Street betød, at amerikanerne hurtigt holdt inde med den forbrugsfest, som ellers skulle have været med til at trække hele verdensøkonomien i gang.

Greenspans brøler
Også det amerikanske boligmarked får afgørende betydning for den negative økonomiske udvikling på verdensplan. Den amerikanske centralbankchef Alan Greenspan kommer i løbet af sommeren til at fejlvurdere situation og sætter renten op. Greenspan tror, at han kan ane et opsving i horisonten, men opsvinget er i stedet et fatamorgana, og Greenspans beslutning får øjeblikkeligt konsekvenser for det nervøse boligmarked, hvor priserne i forvejen er skruet endog meget højt op.

I løbet af få måneder falder priserne mellem 10 og 15 procent. Udover den øjeblikkelige virkning for mange boligejere, der enten bliver stavnsbundet eller mister mange penge ved salg, får de markant lavere priser også den konsekvens, at amerikanerne bliver mere tænksomme, inden de hiver pungen op af lommen - og dermed fuser den amerikanske vækst ud.

Som så mange gange før har der hvilet et stort ansvar på den amerikanske økonomi - den er det lokomotiv, der skal trække de øvrige lande op i fart. Og da den amerikanske vækst ikke kommer i gang i 2004, står de øvrige økonomier også ude på et sidespor.

Arbejdsløsheden i Danmark vokser til omkring 190.000 personer, mens der er tæt på nulvækst i det år, som ellers var udråbt til at være et jubelår.

Når frygten for arbejdsløshed spreder sig som ringe i vandet, holder de danske forbrugere igen. De fleste tænker på at holde fast i deres job, og selv den mest ubehagelige chef er klart at foretrække frem for arbejdsløshedskøen.

Det gjorde kun ondt værre, at flere terrorhandlinger i både Europa og USA igen satte fokus på de ekstreme, muslimske organisationer. Ganske vist var der ikke tale om terrorangreb på niveau med angrebet 11. september 2001, men de små nålestiksoperationer viste tydeligt, at al-Qaeda stadig fungerer - til frygt for befolkningen og til rædsel for de finansielle markeder.

Derfor er nytårsaften 2004 ikke en af de aftener, der går over i historien for højt humør. Det er muligt, at der bliver drukket champagne, men det vil hos de færreste familier være af den dyre kvalitet - dertil har økonomien det for dårligt.