Forbrugerrådet og eksperter skeptiske overfor fusion

Forbrugerrådet er skeptisk overfor fusionen mellem DONG og Elsam, der vil skabe et energimonopol. Professor Frede Hvelplund fra Aalborg Universitet mener, at den danske stat er ved at "fede gåsen op" til salg.

Læs mere
Fold sammen
Forbrugerrådet er bekymret på forbrugernes vegne på grund af udsigten til én dansk energimastodont, der sidder på el-produktionen fra start til slut. Den situation vil fjerne incitamentet til at jagte den billigste el-produktion, mener Forbrugerrådets ekspert på el-området, Anders Hjorth Jensen.

- Det er ikke en fusion, der giver anledning til, at forbrugerne skal hæve armene til sejr. Hele produktionsprocessen fra gas til el ligger nu i et selskab, og det er ikke godt for konkurrencen. Elsam er ikke interesseret i at finde billig gas, når de har DONG som egen-leverandør. Og regningen for det, kan de roligt sende videre til forbrugerne, der ikke har noget valg, siger Anders Hjorth Jensen, til Ritzau. Han mener, at der dermed opstår et enormt pres på myndighederne for at sikre, at der ikke sker et monopolmisbrug.

Professor Frede Hvelplund tror heller ikke, at fusionen giver lavere priser til danske el- og varmekunder. Til gengæld gør den det statslige olie- og gasselskab DONG mere attraktivt for udenlandske købere.

- Det, man vil sælge, er et selskab med et vist monopol på det danske el- og varmemarked. Hele det danske elsystem er nu på vej til at blive solgt, fordi Elsam også ejer en stor post i Energi E2. Det er indsigt i hele det danske elsystem, der bliver solgt, siger han.

Dermed mener han også, at argumentet om at fusionere Elsam og DONG og fastholde et stort dansk elselskab klinger hult, siger Hvelplund til Ritzau.

- Målet er netop at sælge DONG, i første omgang op til 49 procent. Alt det med det store danske selskab lyder hult, for selv om staten kun sælger 20 procent af DONG, så får køberen så stor indsigt, at konkurrencen bliver svækket, siger han.sbh@berlingske.dk