Forbrugerne forudser lysere tider

Danske forbrugere har store forventninger til økonomien det kommende år - både når det gælder egen økonomi, og når det gælder Danmarks økonomiske situation.

Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, der løbende beregner forbrugertilliden efter et særligt indeks.

Tallene viser blandt andet, at danskerne fortsætter med at øge forventningerne til deres egen økonomi om et år, efter at tilliden sidste år gik en smule ned i kølvandet på terrorangrebet i USA den 11. september. Indekstallet er således steget fra 16 til 18 alene fra december 2001 til januar 2002.

- Det er bemærkelsesværdigt, at forbrugernes tillid til både egen og Danmarks økonomi om et år stiger pænt. Tilliden er nu lige så høj, som da 90'ernes højkonjunktur var på sit højeste, siger økonom Klaus Kaiser fra Jyske Bank.

Han mener udviklingen kan forklares med, at den nye borgerlige regering har lagt ud i en offensiv, konsekvent og dynamisk stil, og forbrugerne forventer øjensynligt, at regeringens stramme styring af den offentlige økonomi og erhvervsvenlige tiltag vil gavne væksten og beskæftigelsen.

- Derudover er der flere og flere tegn på, at væksten i udlandet er på vej op, og at økonomierne har rystet chokket efter 11. septemberattentatet af sig. Det styrker tilliden til, at dansk eksport går bedre tider i møde, siger Klaus Kaiser.

Ritzau