Forbrugere frygter fusion

Fusionen mellem Elsam og DONG bringer ikke de store smil frem hos forbrugerne. Tværtimod frygter de, at priserne nu vil stige.

De store energiforbrugende virksomheder og Forbrugerrådet er særdeles skeptiske over for fusionen af Elsam og DONG, men andre uafhængige eksperter advarer konkurrencemyndighederne mod en for rigid tilgang til fusionen. For selv efter fusionen er det danske selskab lille sammenlignet med de udenlandske giganter, det er oppe imod.

I Foreningen for Slutbrugere af Energi (FSE), som er interesseorganisation for de store energiforbrugende virksomheder tænder fusionsplanerne ikke ligefrem julelys i øjnene på formanden.

Forbrugerrådet er skeptisk
»Vi har absolut intet behov for en fusion på det her område, og jeg tror desværre, vi kommer til at se forhøjede elpriser efter det her. Det optimale for os havde været, at de havde holdt sig hver for sig. De er jo dominerende nok i forvejen hver især,« siger formanden Peter M. Nielsen, der er underdirektør i Danisco Sugar.

I Forbrugerrådet bliver fusionen også mødt med skepsis.

»Det er ikke en fusion, der giver anledning til, at forbrugerne skal hæve armene til sejr. Hele produktionsprocessen fra gas til el ligger nu i et selskab, og det er ikke godt for konkurrencen, siger Forbrugerrådets ekspert på el-området, Anders Hjorth Jensen.

»Hvis de så også går ud og opkøber selskaber som E2 og Københavns Energi, som der har været på tale, så bliver det endnu værre,« påpeger Peter M. Nielsen fra FSE, som gerne så, at svenske Vattenfalls gik ind og købte Københavns Energi for at skabe lidt konkurrence.