Forbløffede virksomheder afviser korruptionsanklager

Mange af de danske selskaber, der nu står opført som syndere på FNs lister, undrer sig over anklagen. Flere har ikke selv kunnet finde dokumentation for de ulovlige betalinger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af de danske virksomheder, der ifølge FNs uafhængige kommission udstilles for at have foretaget ulovlige betalinger, har ikke selv kunnet finde dokumentation for nogen ulovlige handlinger.

I kommissionens rapport står der eksempelvis om Kosan Crisplant, at virksomheden har betalt 1,2 mio. kr. i overfakturering i Irak, og at Kosan ikke har reageret på henvendelser fra kommissionen.

Ifølge direktør Anders C. Anderson besvarede virksomheden et brev fra FN i juni måned, hvori der stod, at virksomheden ikke skulle foretage sig mere med mindre man hørte fra FN igen. Men det skete aldrig.

»Jeg vil gerne se den dokumentation FN bruger. Vi har været i kontakt med vores agent i Irak og han har sagt, at der ikke forgik noget uregelmæssigt,« siger han.

Ifølge direktøren har Kosan aldrig gjort brug af bestikkelse eller overfakturering, fordi virksomhedens produkter altid har været ganske nødvendige for kunderne i området.

Den danske virksomhed Polystan, der i dag er ejet af svenske Getinge, og fremstiller bl.a. hjerte-lunge maskiner, står i FN-rapporten opført som den eneste danske virksomhed, der blankt erkender, at den var vidende om, at der blev foretaget ulovlige betalinger.

Landechefen for Danmark, Colin Green, fastslår dog, at han intet kender til sagen. Og han er ikke blevet kontaktet af kommissionen.

»Jeg forstår ikke, hvilke betalinger det drejer sig om. Ingen her er blevet kontaktet,« siger han og henviser til den tidligere direktør Henning S. Larsen.

Den tidligere direktør har ikke reageret på Berlingske Business' telefoniske henvendelser.