Forarmede Venezuela i utraditionel manøvre: Giver alle en ugentlig fridag

Alt i mens Venezuelas økonomi ligger i ruiner, udfordres det sydamerikanske land nu også af en tørke, som truer landets hydroelektriske anlæg. Løsningen? En ekstra feriedag til offentlig ansatte.

Vand er blevet en dyrebar ressource i Venezuela, der er særlig udfordret af årets El Niño, der har sendt en hård tørke ind over landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ulykke kommer jo som bekendt sjældent alene, og i Venezuela tårner udfordringerne sig op i øjeblikket.

Det sydamerikanske land, der mere eller mindre har hele økonomien hængt op på eksporten af olie, har de seneste år kæmpet med en økonomi, der på de fleste indekser troner som verdens allerdårligste. Det seneste år har man mere eller mindre konstant balanceret på randen af et kollaps.

Og aktuelt gør Moder Jord ondt værre for Venezuela. En hård tørker plager Venezuela, og det er skidt nyt al den stund, at store dele af landets elproduktion beror på hydroelektriske anlæg, der kræver regn fra skyerne, såfremt de skal levere den fornødne strøm.

I løbet af de kommende måneder ventes regnsæsonen at bringe lise til de regnhungrende venezuelaenere, men for at løse udfordringen på den korte bane er præsident Nicolas Maduro kommet på en temmelig utraditionel løsning.

Ifølge Bloomberg har den trængte præsident erklæret alle fredage i resten af april og hele maj for feriedage for alle offentlig ansatte, der altså kan se frem til en arbejdsuge på fire dage de kommende syv uger. Forventningen er, at forbruget af strøm vil falde betragteligt, når alle offentlige bygninger og institutioner står tomme en ekstra dag om ugen.

»Planen for de kommende to måneder vil tillade landet at komme igennem den sværeste og mest risikofyldte periode. Jeg vil opfordre familier og ungdommen til at følge planen med disciplin, samvittighed og ekstrem samarbejdsvillighed for at konfrontere denne ekstreme situation,« siger Maduro ifølge Bloomberg.

Derudover vil shoppingcentre og hoteller blive bedt om at bruge deres egne generatorer i løbet af dagen, meddeler Maduro, ligesom landets tunge industri vil blive bedt om at sænke strømforbruget med 20 procent, skriver Bloomberg.

Henover påsken lukkede Venezuela officielt landet ned i en hel uge i et forsøg på at give lidt ro til Guri-dæmningen i landets sydlige del, der leverer intet mindre end 75 procent af den elektricitet, Venezuela forbruger. Ifølge Maduro sikrede den øvelse en besparelse på 22 centimeter vand i dæmningen.

Det står endnu ikke klart, om den ekstra feriedag også vil indbefatte ansatte i den private sektor.