Forårsstemning hos ejendomsmæglerne

Det bliver nemmere at sælge boliger, og kontantpriserne vil stige. Det forudser de danske ejendomsmæglere. Det glade budskab genfindes dog ikke hos økonomerne. Til gengæld kan husejerne nu overveje at genoptage konverteringsspillet.

Forårsstemning hos ejendomsmæglerne - 1
Husejerne kan igen se frem til en forøgelse af opsparingen i mursten. De seneste ugers rentefald åbner oven i købet for endnu en runde konverteringer til billigere lån. Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere
Boligejerne har god grund til at gnide sig veltilfredse i hænderne. Det forventede økonomiske opsving vil igen sætte mere turbo på boligmarkedet, og det vil betyde højere boligpriser.

Vurderingen kommer fra en dugfrisk undersøgelse foretaget af Dansk Ejendomsmæglerforening blandt landets ejendomsmæglere.

»Vi forventer, at det økonomiske opsving vil sætte fornyet gang i boligmarkedet lidt længere henne på året. Det vil betyde højere boligpriser, ligesom det også bliver nemmere at få solgt sin bolig, fordi liggetiderne forventes at falde på både huse og ejerlejligheder,« cheføkonom Thomas Torp fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

Ifølge ejendomsmæglerne er forventningen til højere huspriser størst i og omkring hovedstaden og andre større byer. I mindre befolkede områder vil prisudviklingen være klart mere afdæmpet - og dermed vil den udvikling, hvor priserne i byområder er steget langt mere end andre steder, blive forstærket.

Åbner for konverteringer
Ejendomsmæglere lever som bekendt af at sælge boliger for folk, så højere priser står selvfølgelig højt på ønskelisten og kan være en forklaring på forårshumøret ude i butikkerne.

Økonomerne ser nemlig mere nøgternt på situationen. For eksempel vurderer Finansministeriet i sin seneste prognose, at huspriserne stiger med to procent i år, men da ministeriet samtidig regner med generelle prisstigninger på 1,8 procent, vil gevinsten for boligfolket være til at overse. Økonomerne har dog ofte forudset problemer for boligmarkedet, der fortsat holder skansen fint.

En af årsagerne til de fortsat høje boligpriser er det lave renteniveau. Nok forventer senioranalytiker Steen Bocian fra Danske Bank, at renten vil stige med ca. 0,4 procentpoint i år, men renten vil alligevel fortsat være tæt på historisk lav.

Stik imod økonomernes forventning er renten faktisk faldet i år, og i øjeblikket er kursen på 5 pct. 2035-obligationen ca. 97. Denne kurs åbner ifølge realkreditinstitutterne mulighed for nye konverteringer.

Ifølge Nykredit vil det umiddelbart kunne betale sig at omlægge obligationer med en kuponrente på syv procent og otte procent. Men Nykredit mener også, at der er gode argumenter for at omlægge de populære 6 pct. obligationer.

Der er en risiko
Baggrunden for Nykredits vurdering er, at en 5 pct. obligation er mere rentefølsom, og ved en rentestigning - som de fleste økonomer jo er enige om kommer - vil det derfor være mere fordelagtigt at ligge i en 5 pct. obligation. Ved en rentestigning falder kurserne, og da det er størrelsen af kursfaldet, som afgør, hvor meget der kan skæres af restgælden, vil en 5 pct. obligation være mere fordelagtig end obligationer med et højere pålydende.

Udover at en 5 pct. obligation er bedre i et scenarie med rentestigning, kan der også spares penge nu og her. Nykredit har ca. 25.000 låntagere med lån i 6 pct. obligationer (det er i alt 16 milliarder kroner), og ved et typisk lån på 1,5 mio. kr. er besparelsen ca. 225 kroner netto om måneden.

Risikoen ved at konvertere er naturligvis, at renten ikke stiger. Sker dette, vil restgælden på lånet ikke falde.

»Vi markedsfører ikke muligheden for denne konvertering aggressivt. Men vi gør kunderne opmærksomme på det, hvis de henvender sig,« siger kommunikationskonsulent Kasper Skaaning, Nykredit.