Forår udløser eksplosion i bolighandler

Fortsætter den aktuelle udvikling, bliver 2004 det år i historien, hvor der er handlet flest villaer, ejerlejligheder og sommerhuse.

Forår udløser eksplosion i bolighandler - 1
De afdragsfrie lån kører nu og har sammen med historisk lave renter, forårets lys og varme, samt udsigten til lavere skatter sparket godt og grundigt liv i det danske boligmarked.

Ejendomsmæglere, kreditforeninger, banker og andre er præget af en nærmest jublende optimisme, fordi danskerne køber især nye villaer som aldrig før.

Handlen med parcelhuse er i årets første måneder steget med op til 25 pct. i forhold til den samme periode året før og slår dermed alle tidligere rekorder.

»Jeg har i mine 14 år i branchen ikke oplevet en tilsvarende udvikling på ejerboligmarkedet, som vi ser lige nu,« siger kommunikationschef Preben Angelo fra ejendomsmæglerkæden Home.

»Holder tendensen året ud, vil årets samlede boligsalg blive det højeste, der nogensinde er registreret i Danmark,« tilføjer han.

Flere grunde
Ekspert i det danske boligmarked, økonom Jesper Bo Jensen fra instituttet »Fremforsk« peger på flere grunde til den nærmest fantastiske udvikling, som er i fuld gang.

»Det er de afdragsfrie lån, som trækker. Med dem kan der købes en bolig til to mio. kr. for 4.000 kr. efter skat om måneden. Det er ved at gå op for mange. Men foråret er også vigtigt. Det er lige nu, at det hele sker. Og så er renten helt i bund, der er udsigt til lavere skatter, samtidig med at et begyndende økonomiske opsving er på vej,« siger Jesper Bo Jensen.

Cheføkonom i BRFkredit, Jens Christian Nielsen, siger, at helt nye og især unge købere er på banen.

»Andre går en boligklasse op. De afdragsfrie lån puster til udviklingen på en måde, vi ikke havde ventet, og flere ejendomsmæglere mangler nu villaer til tre mio. kr. og opefter, som køberne nærmest står i kø efter,« siger han.

På Dansk Ejendomsmæglerforenings boligside viser den stigende interesse for at købe ny og større bolig sig ved, at antallet af huse og lejligheder, som står til salg, er faldet fra 45.000 ved årets start til 39.000.

»Salgshylderne bliver ryddet i en hast, som ikke er set i flere år,« siger Jens Christian Nielsen.

Preben Angelo tilføjer, at det først var salget af sommerhuse - som er den mest følsomme del af boligmarkedet - som steg kraftigt.

Salgsstigning på 23 pct.
Nu er det så salget af villaer og ejerlejligheder, der slår alle rekorder. Home - der omsætter hver fjerde ejerbolig - har for årets to første måneder registreret en salgsstigning på 23 pct. for villaer og 22 pct. for ejerlejligheder i forhold til samme periode sidste år.

Fremgangen er ikke jævnt fordelt for alle. Det er især de store byområder, der trækker - med HT-området som landets stærkeste boligdynamo. Men store byområder står alle til fremgang i salget på op til 30 pct.

Udviklingen fik i går BRFkredit til at opjustere forventningerne til prisudviklingen i 2004 fra mellem to og fire pct. til fem til seks pct.

»Men jeg vil ikke udelukke, at priserne kommer til at stige endnu mere,« siger Jens Christian Nielsen.

På samme tidspunkt sidste år var det vanskeligt at afsætte dyre liebhaverboliger. Der var ikke købere i markedet, og det var ligegyldigt, om det var Whiskybæltet i København, Fedet i Århus, Hunderup i Odense eller Hasseris i Aalborg.

Billedet er vendt
»Liebhaverboligerne lå længe til salg sidste år. I gennemsnit mere end seks måneder. I dag er billedet vendt. Liggetiderne er hastigt på vej ned og nærmer sig nu fire måneder i snit for helt dyre boliger. De sælges tæt på den udbudte salgspris, hvor der før var betydelige afslag i prisen,« fortæller Preben Angelo.

De afdragsfrie lån er så også med til at gøre lejeboligen til en stor taber i flere områder. Den månedlige ydelse for en lejebolig kommer i dag tæt på en tilsvarende ejerbolig. Og stående over for det valg, vælger danskerne lige nu at købe frem for at leje.

Salget af fritidshuse fortsætter også med at vokse med stor hast. Der er nu solgt hele 60 pct. flere fritidshuse i årets første to måneder sammenlignet med samme periode sidste år.