For briterne er EU som et medlemskab i et fitnesscenter

City of Londons særlige EU-repræsentant kommer til Danmark med et klart ønske om fortsat britisk EU-medlemskab, men der er ingen sentimentale følelser for Europa involveret i EU-debatten, og han mener, at der er en reel mulighed for et nej 23. juni.

Jeremy Browne er tidligere britisk viceudenrigs­minister og nu EU-repræsentant for City of London. I dag, onsdag, kommer han til Danmark for at fortælle, at byens finanscenter fortsat ser britisk EU-medlemskab som afgørende for den økonomiske udvikling. Foto: Enrique Marcarian/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: © Enrique Marcarian / Reuters

Onsdag kommer City of Londons særlige EU-repræsentant, Jeremy Browne, til Danmark, hvor han vil understrege, at Europas mest betydningsfulde finanscenter ser fortsat britisk EU-medlemskab som afgørende for den økonomiske udvikling. Berlingske har spurgt Browne, der er tidligere liberaldemokratisk minister i det britiske udenrigsministerium og søn af en tidligere britisk ambassadør i Danmark, om hans syn på den britiske folkeafstemning om EU 23. juni.

En del briter føler sig ladt i stikken og snydt af den finansielle sektor efter det økonomiske banksammenbrud. Hvorfor skulle den britiske befolkning stole på finansfolkene i City denne gang?

»City of London er ekstremt vigtig for den britiske økonomi og også for Storbritanniens prestige. Hvis man udefra ser på områder, hvor Europa leverer globalt lederskab, vil folk sige tysk udvikling og produktion, og jeg tror også, at man vil nævne britiske finans- og investeringstjenesteydelser, ikke bare banksektoren. Jeg kan forstå, hvis det føles ret fjernt for mange almindelige briters hverdag, men det er ikke desto mindre vigtigt for økonomien og landets status. Det er helt sikkert rigtigt, at der er et stort flertal i City of London, der mener, at Storbritannien bør forblive i EU, og det er vores officielle holdning,« siger Jeremy Browne.

Under den britiske EU-debat hører man næsten kun argumenter om økonomi og sikkerhed. Hvis medlemskabet bare er en praktisk foranstaltning, kan nej-siden så have en pointe i, at man kunne lave aftaler på en anden måde og samtidig bevare britisk suverænitet?

»For andre lande har EU betydet et opgør med fascismen og kommunismen eller en heling af sårene fra Anden Verdenskrig. Jeg siger ikke, at briterne ikke kan forstå de argumenter, men i den britiske debat kan man ikke rigtigt tale om EU-medlemskabet på den følelsesmæssige eller romantiske måde, som tror, at det sker i mange andre lande, selv om det måske heller ikke gælder for Danmark.«

Den økonomiske magt er ved at skifte

»For briterne er EU mere pragmatisk som et medlemskab af et fitness-center, hvor man betaler sit månedlige kontingent og ønsker at vide, hvad man får ud af det og hvilken type udstyr, der er til rådighed. Vi har også åbenlyse særlige forbindelser rundt omkring i verden og føler måske også en mere instinktiv nærhed til newzealændere og australiere end til rumænere og bulgarere. Men mit og mange andres synspunkt er, at vi ikke behøver at vælge. Geografisk er vi en del af Europa og deler en fælles kultur med demokrati og menneskerettigheder. Vi kan bruge en stærk forbindelse til vores eget kontinent til at placere os i en verden, hvor den økonomiske magt er ved at skifte fra vest til øst.«

Nej-siden fremhæver, at mange politikere og finansfolk i sin tid anbefalede at slutte sig til euroen, der nu er i store vanskeligheder. Hvis de tog fejl dengang, hvorfor skulle de så have ret nu?

»Jeg mente ikke selv, at vi skulle slutte os til euroen. Men man kan sige, at bare fordi nogen tidligere har taget fejl, behøver de ikke at tage fejl nu. Hvis man ser på fremtrædende politikere, universitetsfolk og chefer for store virksomheder, så går langt de fleste ind for at blive i EU. Spørgsmålet kan så være, hvor meget vægt de vil have over for vælgerne i en tid, hvor svælget mellem magthavere og folket vokser mange steder i verden.«

City of London er hjemsted for en globaliseret sektor, der bevæger sig frit mellem lande og over grænser. Hvorfor skulle der her være samme interesser som i den britiske befolkning?

»Som medlem af parlamentet repræsenterede jeg en valgkreds mere end 200 kilometer sydøst for London, og det er en følelse andre steder i Storbritannien, at man er ret afskåret fra London, der er en af de mest globaliserede byer i verden.

Det giver nogle ulemper som pres på offentlig transport og meget høje huspriser, men jeg mener, at fordelene vejer meget, meget tungere end ulemperne. Man gør ikke resten af Storbritannien mere succesfuld ved at gøre London mindre succesfuld. Opgaven er at sprede rigdomme og muligheder, ikke at trække London ned.«

70 procent ja – 30 procent nej til EU

For en del i Danmark virker det fortsat utænkeligt, at Storbritannien skulle forlade EU. Hvor stor tror du, at sandsynligheden er for, at resultatet af EU-folkeafstemningen bliver et nej?

»Jeg tror, at det er mere sandsynligt, at vi forbliver i EU, men jeg tror, at det er fuldt ud tænkeligt, at vi kan stemme os ud af EU. Hvis du går ind til en bookmaker og vil sætte ti pund på folkeafstemningen, så giver de i øjeblikket odds ud fra, at der er 70 procents chance for et ja og 30 procent for et nej. Men selv hvis man tror på, at der er dobbelt så stor mulighed for, at vi bliver i EU, er det en ret høj sandsynlighed for et nej, når man tager i betragtning, at det den største politiske begivenhed i Storbritannien i min levetid.

Meget vil afhænge af valgdeltagelsen. Hvis der var stemmepligt, ville det næsten helt sikkert blive et ja. I modsætning til næsten alle andre valg, som jeg har oplevet, er der ved den her afstemning flest ældre vælgere, der ønsker forandring, mens flere unge vil stemme for status quo.«