Fondsbørsen klar med ny minibørs

Københavns Fondsbørs er klar med et forslag til en ny børs, hvor mindre selskaber kan hente risikovillig kapital.

Københavns Fondsbørs er klar med et forslag til en ny markedsplads, hvor de små og mellemstore virksomheder i Danmark kan hente risikovillig kapital. Minibørsen vil henvende sig til selskaber med en markedsværdi fra omkring 20 mio. kroner op til 500 mio. kroner.

De selskaber har længe levet en hensygnende tilværelse på børsen, hvor interessen primært samler sig om de største aktører. Dertil kommer, at små selskaber ofte ikke overkommer at overholde informationskravene, som børsen stiller.

Fondsbørsen ønsker ikke at give konkrete oplysninger om den nye markedsplads inden forslaget offentliggøres på en konference den 13. december hos Dansk Design Center.

Hans-Ole Jochumsen, Fondsbørsens adm. direktør, fortæller dog, at børsen er blevet kraftigt inspireret af den alternative markedsplads AIM på London Stock Exchange.

Den nye markedsplads vil sænke selskabernes udgifter ved at være børsnoteret og vil sænke kravene til deres informationsforpligtelser.

Det kræver ifølge underdirektør Peter Belling fra Fondsbørsen, at det gøres muligt at frigøre sig fra gældende EU lovgivning, som AIM har gjort. Regeringen er i øjeblikket ifærd med at ændre værdipapirhandelsloven for at åbne for markedspladser, der ikke er underlagt EU-regler.

Skeptiske aktionærer
Dansk Aktionærforening er på forhånd skeptisk over for den nye børs og mener, at der er behov for kraftige incitamenter for at få private investorer til at investere i aktier på markedspladsen. Eksempelvis kunne regeringen gøre eventuelle kursgevinster skattefrie.

»Hvad skulle få private aktiekøbere til at investere i sådanne selskaber, som måske er de selskaber som ingen vil have. Der er tale om risikofyldte investeringer,« siger Claus Silfverberg.

Endelig undrer Silfverberg sig over timingen. I øjeblikket skrumper børserne over hele Europa af mangel på nye børsintroduktioner, samtidig med at private equity fonde opsuger hele selskaber og tager dem af børsen.

Sikringen af likviditet på minibørsen er alfa og omega for at profesionele investorer og investeringsforeninger overhovedet vil røre ved aktierne på den nye markedsplads.

»Det absolut vigtigste, når vi investerer i en aktie med potentiale, er, at vi kan realisere gevinsten og sælge aktien, når vi har lyst,« siger Jens Houe Thomsen, senior porteføljemanager, Bankinvest.

DI: Længe ventet børs
Hos Dansk Industri tager man glædeligt imod den nye handelsplads. Interesseorganisationen har igennem længere tid presset på for at få et sted for prissætning af de mindste selskaber. En notering på en ny minibørs vil være attraktiv i forbindelse med handel med medarbejderaktier og generationsskifter, hvor den åbner for en mere fair prissætning af selskabet, mener Jens Valdemar Krenchel, seniorkonsulent hos DI.

Han peger på, at det tidligere har været alt for dyrt at blive noteret som et mindre selskab.

Dertil kommer, at de fleste investeringsbanker slet ikke vil røre ved selskaber med en forventet markedsværdi under 500 millioner kroner.

»Det her skal gerne åbne for, at pensionsselskaber og andre store investorer vil investere i de mindre selskaber,« siger Jens Valdemar Krenchel.