Foghs nye linje i Nato overrasker ikke

Der skal både bruges ord og kugler mod Taliban i Afghanistan. Anders Fogh Rasmussen vil som ny Nato-chef også forhandle med oprørerne.

Det er ikke særlig overraskende, at Natos nye generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, nu vil forhandle med Taliban i Afghanistan. Den tidligere danske statsminister erklærer sig klar til en mere forsonlig linje med dele af oprørsbevægelsen, og det er helt på linje med både amerikanske og britiske udmeldinger. Sådan lyder vurderingen fra Peter Dahl Truelsen, Afghanistanforsker ved Forsvarsakademiet.

- Det har været en velkendt debat igennem en lang række år, at man skal give oprørerne et alternativ til kamp. Det har altid været målet i en oprørskrig. Amerikanerne var i begyndelsen modstandere af den taktik i Afghanistan, men efter erfaringerne fra Irak har de åbnet op, og vi har set en ny linje i både Washington og London, siger Peter Dahl Truelsen.

Han henviser til udmeldinger gennem det seneste lange stykke tid fra både den amerikanske og britiske regering. De to lande bidrager med langt den største del af soldaterne i den såkaldte Isaf-styrke i Afghanistan.

Anders Fogh Rasmussen siger i et interview lørdag, at Natos indsats i Afghanistan også skal fokusere på dialog med dele af Taliban. Målet er ifølge Afghanistankender Peter Dahl Truelsen at få bedre oplysninger, som den afghanske regering kan bruge.

- Det skal være regeringen selv eller politikere i provinsen, der skal forsøge at indgå i et samarbejde. Det kræver, at der kommer bedre kendskab til lokale kommandanter, der har mellem 10 og 100 mænd under sig. Til det formål er det nødvendigt at analysere de lokale magtstrukturer, siger Peter Dahl Truelsen./ritzau/