Fogh advarer: Vi risikerer en global recession med Trump

Natos tidligere generalsektretær Anders Fogh Rasmussen er særligt bekymret over Trumps melding om at opsige internationale handelsaftaler.

Foto: GIAN EHRENZELLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdensøkonomien styrer mod en global recession, hvis ikke Donald Trump ændrer facon.

Sådan lyder den dystre forudsigelse fra den tidligere danske statsminister samt Natos tidligere generalsektretær, Anders Fogh Rasmussen, efter den republikanske kandidat Donald Trump har vundet nattens præsidentvalg i USA.

»Vi risikerer en global recession, hvis Donald Trump forfølger en isolationistisk linje,« siger Fogh i et interview med den britiske TV-kanal Sky News.

BUSINESS LIVE: FØLG UDVIKLINGEN HELE DAGEN PÅ DE FINANSIELLE MARKEDER

Det er særligt Trumps melding om at opsige internationale handelsaftaler, der bekymrer Anders Fogh Rasmussen. Som det ser ud nu, vil Trump føre en mere ekspansiv finanspolitik end Hillary Clinton, og han taler om i højere grad sende illegale immigranter ud af landet.

»Jeg håber, at hans rådgivere vil overbevise ham om noget andet. Og jeg tror, at præsidenten Trump vil være en anden end campaigneren Trump,« siger Anders Fogh til Sky News.At Donald Trump i fremtiden bliver USAs præsident havde langt de færreste meningsmålinger, observatører og - formentlig også - helt almindelige borgere havde forudset. Overraskende tog Trump svingstaten North Carolina, der har 16 valgmænd, Ohio, der har 18 og Georgia med sine 16 valgmænd.
(Artiklen fortsætter nedenfor grafikken)

I valgkampen har mange amerikanere blandt andet givet udtryk for, at de føler sig forladte af deres politikere i Kongressen og af en præsident, de ikke synes leverer varen. Derfor fastslår Anders Fogh Rasmussen også over for Sky News, at Demokraterne må tage amerikanske vælgeres mening til efterretning.

»Den bedste måde at forholde sig til populisme på er at tage det alvorligt,« siger Fogh.

LÆS MERE