Første stop: New York

Turismen i New York er en millardindustri, der har været med til at føre byen gennem krisen efter terrorangrebene i 2001 og det globale fald i antallet af flyrejser. Danskerne bidrager betydeligt til den voksende økonomi.

Turisterne strømmer til New York fra hele verden i disse år. Antallet af tilrejsende er steget støt gennem de seneste ti år, og det har været med til at bringe den amerikanske millionby forholdsvis sikkert gennem finanskrisen. Turisme er i dag New Yorks femtestørste industri med godt 55 mia. dollar i omsætning. Arkivfoto: Spencer Platt
Læs mere
Fold sammen

På min første arbejdsdag som generalkonsul i New York i september 2010 gik jeg forbi en gruppe unge danske turister, som stod på 47th Street ud for Vanderbilt YMCA. Glad for at se dem og opstemt over at repræsentere Danmark i denne dynamiske metropol skulle jeg lige til at gå hen og byde dem velkommen til byen, da mine mere rationelle instinkter holdt mig tilbage.

Og det var nok meget godt. Dels ville de formodentlig have syntes, at jeg var lidt mærkelig, dels ville det tidsmæssigt blive en vanskelig vane at opretholde. For hver eneste uge lander mange tusinde danske turister herovre. I sommermånederne flyver SAS 11 gange om ugen mellem København og New York. Dertil kommer andre direkte og indirekte forbindelser.

New York er blevet et af danskernes mest foretrukne rejsemål. Det kan vi også godt mærke på generalkonsulatet, selv om det nu alt i alt er ganske få, som kommer galt af sted, det store antal besøgende taget i betragtning.

Og det er ikke kun danskere, som i stigende grad sætter kursen mod New York. Byen er blevet det, man herovre kalder en »aspiration destination« – et slags indvielsesritual for rejsende, forstærket af genkendeligheden fra film, tv, musikvideoer og anden populærkultur, men også fordi man i New York kan tilbyde noget for næsten alle typer af turister, måske bortset fra de mest friluftselskende bjergvandrere og fugleentusiaster.

Har slået alle rekorder

Terrorangrebene 11. september 2001 ramte New York i dobbelt forstand. For det første blev byen påvirket af det globale fald i flyrejser, men derudover var det kun få turister, der ønskede at rejse til den by, der netop havde været målet for et af historiens værste terrorangreb. Pludselig virkede de nære, sikre rejsemål mere tiltrækkende. Men kun for en kort periode.

Antallet af turister er steget støt over de seneste ti år, i takt med at New York gennem intensiv kriminalitetsbekæmpelse er blevet en af de sikreste storbyer i verden, er blevet grønnere og fortsat har en lind strøm af kulturtilbud. Sidste år slog New York igen rekord med 52 mio. turister. Det svarer til, at samtlige indbyggere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, de baltiske lande, Holland og Belgien kom til byen på ét år.

Turisme er i dag New Yorks femtestørste industri med godt 55 mia. dollar i omsætning fra bl.a. hoteller, restauranter, Broadway, museer og andre kulturinstitutioner. Selv om industrien stadig er mindre end bl.a. finans- og ejendomssektorerne, er den stigende turisme sammen med den opblomstrende tech-sektor en vigtig faktor i diversificeringen og dermed fremtidssikringen af New Yorks økonomi.

Hårdt arbejde at fastholde udviklingen

Det skyldes ikke mindst det faktum, at turismen skaber job i alle led, og således er med til nedbringe arbejdsløsheden i byen, der faldt til 8,3 pct. i maj – det laveste siden 2009. Over det seneste år er der skabt ca. 66.000 nye job I New York, heraf 6.000 inden for turisme, og ca. 363.000 New Yorkere arbejder i dag i turistrelaterede erhverv.

Hvor turismen ellers er en de første sektorer, der påvirkes i krisetider, klarede New Yorks turismesektor sig forholdsvist godt igennem den økonomiske krise i USA – godt hjulpet på vej af New Yorks stabile popularitet som destination, en i lange perioder lav dollarkurs og drastiske rabatter hos hoteller og restauranter. Fortsætter den nuværende trend, vil New York i 2015 have i alt 55 mio. besøgende, der vil generere 70 mia. dollar i omsætning for byen. Men det diskuteres i disse måneder ivrigt, om udviklingen kan fortsætte, når den forretningsorienterede borgmester Michael Bloomberg til december stopper efter 12 år på posten.

For at fastholde den positive udvikling er der blandt andet behov for en forbedring af byens tre lufthavne, som rangerer lavt på både nationale og internationale ranglister hvad angår præcision og service.

Der skal også tages hånd om den øvrige infrastruktur – herunder de store transport-årer til og fra Manhattan – og markedsføringen af de øvrige fire bydele: Bronx, Queens, Brooklyn og Staten Island skal forbedres, samtidig med at arbejdet med at udvikle New York som den største krydstogtby i USA uden for Florida skal fortsætte.

På kort sigt ser det dog lyst ud for byen. De foreløbige tal for 2013 tyder på endnu et rekordår med endnu flere turister. Iblandt dem mange danskere – som jeg hermed på forhånd byder velkommen til byen.