Første nye SAAB-bil ruller af samlebåndet

I ugens løb genopstod det svenske bilmærke SAAB, da bilfabrikken i Trollhättan producerede sin første bil siden konkursen. Fuld produktion ventes dog først ved årsskiftet.

Sådan så det ud, da den første nye SAAB rullede af samlebåndet 18 september 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: NEVS / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Denne uge har været en milepæl for det firma, der overtog stumperne i den svenske bilproducent SAAB efter konkursen det gik galt i 2011. Onsdag rullede den første bil nemlig af samlebåndet, skriver det svenske netmedie Svd.se.

SAAB kollapsede efter utallige forsøg på at redde bilfabrikken. En række forsøg på at genskabe SAAB endte i fiasko - blandt andet fordi den amerikanske bilgigant General Motors nægtede at lade vigtig bilteknologi, som den har ejerskabet til, indgå i handler.

I sidste ende blev det virksomheden Nevs, National Electric Vehicle Sweden, der købte SAAB. Ideen er at bruge SAAB-platformen til at få en elbil på markedet - blandt andet i Kina. Elbil-drømmen ligger dog stadig et stykke ude i fremtiden. Indledende vil Nevs producere biler med traditionelle forbrændingsmotorer, der er baseret på SAAB 9-3-platformen, før den går over til elbil-produktion.

Bilen, der blev produceret onsdag, var blot et prøveeksemplar. Ikke desto mindre ser Nevs-ledelsen på milepælen med stolthed. Nu har den vist, at man kan samle et køretøj på den gamle SAAB-fabrik i Trollhättan.

»Jeg er glad for, at vi i dag har samlet vores første bil - dette for at kontrollere hele produktionsprocessen her i Trollhättan,« konstitueret topchef i Nevs, Mattias Bergman, i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Før vi kan starte produktionen af SAAB-biler, må vi få tilendebragt nogle aftaler med vores leverandører. Men nu ved vi, at fabrikken er klar til produktion.«

Nevs-ledelsen har tidligere udmeldt, at den forventer at den endelige produktion af biler kan komme i gang omkring årsskiftet.