Første nordiske kommune med trådløst internet

IT-giganten Intel har et stort testforsøg med trådløst internet, Wimax, i Nordsverige og konklusionen er, at Wimax kan levere et seriøst alternativ til ADSL og fiberkabler. Det giver elbranchen problemer, mener IDC.

Læs mere
Fold sammen
SKELLEFTEÅ: Her er koldt, her er mørkt og her er pigdæk så almindelige som anhængertræk i Herning. Vi er i Skellefteå, en by i mellemstørrelsen i den mest barske del af Sverige. Men vi er her, for det er her, vi skal finde en seriøs udfordrer til det internet, vi kender i dag. Efter to måneders test tør Intel, en af verdens største IT-virksomheder, bedst kendt for computerchips, vise et storstilet forsøg frem, der skal give højhastigheds internet til mennesker på selv de mest afsides steder.

Vi er så tæt på polarcirklen, at solen har nathuen klar allerede når den står op og omgivet af vidstrakte skove, sne, fjeld og is, er Skellefteå ikke en by, der er vant til de store muligheder for moderne teknologi. Det koster ganske enkelt mange penge at nedgrave kabler til højhastigheds internet herude.

Derfor blev pensionist Lars-Oluf Lundgren glad, da han som en af 28 fik mulighed for at blive testbruger af Intels store Wimax-forsøg i Nordsverige. Wimax er, kort fortalt, en trådløs internetløsning, der kan levere otte mbit pr. sekund fra en sendemast til små modtagere, folk skruer op på deres huse. For Lars-Oluf Lundgren betød forsøget, at hans oplevelse af internettet blev revolutioneret.

»Jeg har opdaget, at jeg siden 1994 reelt har betalt for internet, der var ubrugeligt,« siger Lars-Oluf Lundgren og sender sit analoge internetmodem et surt blik. Med en hastighed på 34 kbit pr. sekund har han ganske enkelt oplevet at få sin hastighed på nettet forøget 300 gange.

Men nu vil teknikkyndige læsere indskyde, at hov, trådløst internet har man forsøgt for snart en del tid siden under navnet FWA - Fixed Wireless Acces. Det er korrekt og det blev ingen succes til privatkunder til trods for, at IT- og Telestyrelsen ellers så det som det afgørende brud på TDCs kabelmonopol.

Tabte 300 millioner
Faktisk tabte Sonofon mindst 300 mio. kr. på at satse på FWA til private. Men når Wimax alligevel ser mere interessant ud, end FWA gjorde, skyldes det, at Wimax ikke, som FWA, kræver, at der skal være frit udsyn mellem afsendermast og modtager. Desuden er Wimax ikke, som FWA, følsomt i samme grad overfor vejrlig, viser Intels forsøg.

»Jeg havde allerede netforbindelse, da min modtager lå på skrivebordet. Det tog 20 minutter at etablere og den har virket uanset vejret,« fortæller den glade testbruger, Lars-Oluf Lundgren. Bag forsøget står, ud over Intel, udviklingscentret MobileCity. Testen er, trods de beskedne 28 brugere, det største Wimax-forsøg i Nordeuropa til dato.

Målgruppen er folk uden adgang til internet ved høj hastighed gennem telefonnettet, siger man i MobileCity.

Intel er tilfredse med forsøget:

»Wimax udfylder et tomrum for de 20 procent af svenskerne, der ikke har adgang til bredbånd i dag,« siger Lars Östmark, nordisk chef for Intel. Dette tal gælder også for Danmark og derfor ser de danske elselskaber et potentielt marked i at dække landområderne af med bredbånd ved at grave fiberkabler ned. Til det siger Lars Östmark:

»Der bruges meget store penge på at grave fiberkabler ned, men dette kan gøres langt billigere med samme resultatet,« siger han.

Per Andersen, direktør for analysefirmaet IDC Nordic, siger det lige ud:

»Jeg tror afgjort, at trådløse teknologier er vejen frem. Og man kan i denne sammenhæng diskutere relevansen af, at elselskaberne nu nedgraver fiberkabler for milliarder, mens sådanne nye teknologier dukker op,« siger han.

Hos TDC har man netop erhvervet sig en licens til Wimax. Her siger den ny direktør for TDC Totalløsninger, Kim Frimer, der står for TDCs internet:

»Det første, jeg gjorde på posten, var at sikre os en licens til Wimax. Jeg tror, det er en teknologi, der vil komme,« siger han.Se mere om Wimax her:

www.intel.com/netcomms/technologies/wimaxSe om forsøget i Sverige her:

www.mobilecity.nu