Første gang siden 2000: Norsk og svensk krone lige meget værd

Den faldende oliepris tager den norske krone med sig, så en norsk og en svensk krone nu er lige meget værd.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom det primært er den russiske rubels fald, der tiltrækker sig opmærksomhed, er der også bevægelser på det skandinaviske valutamarked tirsdag.

For første gang siden 2000 er den norske og den svenske krone lige meget værd.

Det er især faldet i olieprisen, som har udløst et kraftigt svækkelsen af den norske krone, fastslår Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

»Norske kroner er i høj grad en spejling af olieprisen, og når den falder så meget som den gør i øjeblikket, trækker den den norske krone ret meget ned. Dermed står vi en situtiaon hvor den norske krone over flere måneder er blevet svækket markant,« siger han.

Steen Bocian understreger, at den svenske krone faktisk også har været presset over for euro. Men den norske krone er simpelthen faldet mere.

»Faldet i den svenske krone har været mindre dramatisk. Der er en frygt i Sverige for vedvarende deflation. Priserne er allerede faldet en lille smule, og man er bange for, at det bliver låst fast. Renten er allerede blive sat ned for at undgå det men spørgsmålet er, hvilke andre tiltag, man kan bruge,« siger Steen Bocian.