Først skal Agramkow lige ud af kroppen

Miniportræt. 50-årige Peter Rathje vil trimme sig til nye opgaver efter overraskende farvel til Agramkow Fluid Systems efter over syv år.

Udadtil er signalet, at den administrerende direktør siden 1999 for verdens førende producent af fyldesystemer til køleskabe og airconditionanlæg Agramkow Fluid Systems A/S, Peter Rathje, er fratrådt efter eget ønske i forbindelse med en markant udskiftning i virksomhedens ejerkreds.

Peter Rathje bekræfter virksomhedens nye medejer og adm. direktør Christian Cordsen Nielsens forsikring om, at fratrædelsen sker i fuld fordragelighed, og at han står til rådighed for virksomheden i de kommende måneder.

Kilder med kendskab til virksomheden oplyser dog til ErhvervsBladet, at han var overrasket over rollefordelingen efter salget af de store aktieposter, hvilket han ikke selv ønsker at kommentere. Som professionel erhvervsmand ved han, at den, der kommer med pengene, også bestemmer.

- Jeg skal have afleveret tingene ordentligt og skal have virksomheden ud af kroppen, inden jeg er klar til nye udfordringer, og det vil nok tage nogle måneder. Men jeg vil ikke få min daglige gang i virksomheden, siger Peter Rathje.

Han har i sine over syv år som chef udviklet Asger Agramkows 30 år gamle vision fra ren produktions- til en videnbaseret virksomhed med højt teknologiindhold og med produkter, der afsættes til blandt andet førende producenter af køleskabe og europæiske bilfabrikker i luksusklassen.

Amerikanske værktøjerDen oprindelige programmør med HD i regnskab, organisation og afsætning har i sin lange lederkarriere haft topposter i teknisk betonede virksomheder som KE-Burgmann A/S, tidligere KE-Safematic, i Vejen i 11 år, og Scientific-Atlanta Arcodan A/S i Sønderborg i ni år.

Herfra har han også sin forkærlighed for amerikanske ledelsesteorier og -værktøjer, blandt andet balanced scorecard, som han med succes har indført hos Agramkow. Peter Rathje har med sin merkantile tilgang til opgaverne sine styrker inden for at udvikle strategier og markeder.

Han kom for et års tid siden hjem fra et ophold i Agramkow-koncernens amerikanske selskab, som krævede chefens særlige opmærksomhed, og foruden at bistå sin efterfølger med råd og dåd i en periode har han et udsat lofts- og kælderprojekt i villaen i Sønderborg som en af de vigtige arbejdsopgaver. Det hjemlige projekt må gerne føre til, at han smider de overflødige 8-10 kilo, han selv betegner som en arbejdsskade.

Fortaler for klyngerPeter Rathje har gennem årene også haft overskud til at præge udviklingen i Sønderborg-området, først i Sønderborg Erhvervsråd og siden i Center for Erhvervsudvikling, der i de senere år har været stærkt optaget af den mekatronik-klyngedannelse, Agramkow også er en del af.

Han fortsætter i bestyrelsen for den nye klynge, Køle VirksomhedsCenter Alsion (KVCA), og er også i bestyrelsen for blandt andet CVU Sønderjylland og Young Enterprise. Hans netværk er stort og kan formentlig medvirke til at sikre ham et lederjob i overkommelig køreafstand fra hjembyen.

- Det skal være noget med ledelse, der skal være noget udvikling og en passende udfordring, ikke nødvendigvis en stor virksomhed. Et sted, hvor jeg kan gøre en forskel i en periode, siger Peter Rathje.

Han er gift med Joan, der er visitator i ældreplejen i den nye kommune, og har sønnerne Johan, 21 år og cand.oecon-studerende i Århus, og Frederik, 14 år. Interesserne spænder vidt, alt andet end sport, og den daglige morgenløbetur er absolut ikke af lyst. Fakta:

Navn: Peter Rathje

Alder: 50 år

Anledning: Fratrådt som adm. direktør for Agramkow Fluid Systems A/S, Sønderborg