Fødevaredirektorat skruer bissen på

Fødevaredirektoratet skruer nu bissen på for at sætte en stopper for dårlig rengøring på Danish Crown. Efter de seneste raids mod slagterier er der uddelt 68 påbud og indskærpelser.

Læs mere
Fold sammen
Fødevaredirektoratet skruer for alvor bissen på over for Danish Crown. Myndighederne vil ikke længere acceptere dårlig rengøring og hygiejne på svineslagterierne.

»Vi har meget flinke og meget langmodige. Nu må vi begynde at gøre det, forbrugerne forventer. Derfor strammer vi kursen og laver hyppigere offentlig kontrol og kontrolkampagner,« siger vicedirektør Henrik G. Jensen fra Fødevaredirektoratet.

Direktoratet foretog den 8. januar en inspektion for at kontrollere rengøringen på 16 af Danish Crowns store slagterier over hele landet og Tican-slagteriet i Thisted. »Vi konstaterede for mange fejl i ISS' rengøring og den efterfølgende kontrol af Danish Crown,« siger Henrik G. Jensen.

Sønderlemmende kritik
Efterfølgende har Fødevaredirektoratet, ifølge Henrik G. Jensen, uddelt 71 påbud, indskærpelser og bemærkninger for at forbedre hygiejnen. Heraf var der 34 påbud og 34 indskærpelser, siger han. Men det stemmer ikke overens med rapporten om inspektionen, hvor der kun er givet 11 påbud. På slagteriet i Odense rettede direktoratet i sidste uge en sønderlemmende kritik af rengøringen. Rengøringen i Odense var, ifølge Henrik G. Jensen langtfra en pletfri. Inspektionen resulterede i 14 indskærpelser og otte bemærkninger, men ingen påbud til Danish Crown i Odense. Slagteriet i Skive fik et varsel om en bøde på grund af manglende rengøring i opskæringen på slagtegangen.

»Jeg var meget overrasket, men jeg var måske lidt naiv. Jeg troede simpelthen, at der var rent alle steder, ikke mindst i Odense. Vi kører kontrolkampagner på slagterierne, indtil vi ikke finder mere. Vi skal så langt ned, at vi kun finder rene bagateller,« siger Henrik G. Jensen. Han håber, at Danish Crown får styr på rengøringen. I de kommende uger rykker direktoratet igen ud. Ifølge loven har slagterierne ansvaret for, at der er rent.

»Når vi kommer næste gang, tror jeg, at Danish Crown har fået orden i eget hus,« siger Fødevaredirektoratets viceinspektør Henrik G. Jensen.