Fodformet succes i Asien

ECCO investerer kraftigt i Kina, der er det store vækstmarked for den sønderjyske skogigant

ECCO vil investere kraftigt i Kina, hvor der i løbet af de næste få år skal opføres ikke mindre end fire sko-fabrikker.

Sko-gigantens administrerende direktør, Dieter Kasprzak, tog i går det første spadestik til en ny fabrik i Xiamen i Kina.

»Over de næste fem år vil vi bygge et produktionsanlæg her i Xiamen, som bliver det største i ECCO-gruppen,« lød det fra Dieter Kasprzak, da han foretog den symbolske handling.

Med opførelsen af den nye fabrik har ECCO for alvor bevæget sig ind på en offensiv i Kina. Mens sko-giganten fra Bredebro i Sønderjylland stadig har et noget fodformet ry herhjemme, har ECCO-skoen nærmest stjernestatus i Asien, hvor salget er eksploderet.

Årsagen til, at ECCO nu bevæger sig så kraftigt ind i Kina er den naturlige, at Kina er et særdeles vigtigt vækstmarked for ECCO. Samtidig producerer Kina i dag over halvdelen af alle sko i verden. ECCOs plan er først at bygge en skofabrik med en kapacitet på en million sko om året. Derefter er det planen at bygge yderligere tre tilsvarende fabrikker i henholdsvis 2005, 2006 og 2007. Disse fabrikker skal eksportere deres sko.

Langt tilløb
Samtidig vil ECCO også inden for de næste to år opføre en fabrik, der først og fremmest skal producere sko til det boomende kinesiske marked.

Selv om Kina med en befolkning på langt over 1 milliard mennesker, hvor en større og større middelklasse, er et naturligt valg for ECCOs ekspansion, er det faktisk kun ti år siden, at ECCOs stifter, Karl Toosbuy, for første gang besøgte Kina for at vurdere, hvorvidt timingen var i orden til at etablere en skoproduktion i Kina.

Karl Toosbuy, der døde i juni i år, besøgte siden hyppigt Kina og fandt i Xiamen den rigtige placering for ECCOs første fabrik. Direktør for ECCO Xiamen bliver gruppens mangeårige produktionsdirektør, Flemming Brønd, der flytter til Kina for at overtage ansvaret for opbygningen af fabrikken.

Over de næste fem år forventer ECCO at ansætte i alt ca. 3.000 medarbejdere i Kina.