FOA afviser kritik om ringe effektivitet

Forbundet for Offentlig Ansatte, FOA, tager kraftigt afstand fra kritikken om, at effektiviteten i den offentlige sektor står i stampe.

Mens produktiviteten er steget med 18. pct. i industrien gennem de sidste fire år, står den offentlige sektor i stampe, siger cheføkonomen i Nykredit og langer dermed hård ud efter den offentlige sektor.

Men kritikken afvises blankt af FOA - Fag og Arbejde, der er Danmarks tredjestørste fagforbund for offentligt ansatte.

"Nu har jeg ikke set tallene, men det er min klare opfattelse, at vi har stigende produktivitet i - og at vi har haft det hvert år," siger forbundsformand Dennis Kristensen.

Kritikken fra Nykredit går på, at timeproduktiviteten skal op i den offentlige sektor - de offentlige skal altså løbe stærkere. Og kritikken kommer efter, at dagens ledighedstal viser endnu et stort fald i december måned.

Dennis Kristensen undrer sig og henviser til, at staten operere med to procents effektivitet hvert år. Kommunerne har ikke tilsvarende effektivitetsmål, men han mener, at væksten i velfærdsydelserne vidner om, at der er en effektivisering i den offentlige sektor.

"Der er effektivisering. Når vi sammenholder aktivitet med lønomkostninger, så er der betydelig effektivisering. Men man kan ikke tage samlebåndstankegangen og et stopuret og lave effektivitetsanalyser i den offentlige sektor. Her er langt største del løn," siger han og henviser til faggrupper som skolelærere, sygeplejersker og hjemmehjælpere.

"Selvfølgelig er der effektiviseringsmulighed, men der kan ikke være de samme krav. Det vil være undergravende for den offentlige sektor på lang sigt," siger han.