FN shopper for milliarder hos danske virksomheder

Danmark er en af verdens ti største leverandører af varer og tjenester til FN. Imponerende, mener minister.

Kristian Jensen. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: MARKKU OJALA

København: Danske virksomheders salg til FN er steget med knap en milliard kroner sidste år, så det nu udgør cirka 3,7 milliarder kroner.

Det oplyser Udenrigsministeriet.

Det svarer til en stigning på 33 procent i salget til børneorganisationen Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima.

»Det er imponerende, at danske virksomheder klarer sig så stærkt i den internationale konkurrence om at levere varer og tjenester til FN.«

»Men det er også vigtigt, fordi danske virksomheder leverer kvalitetsprodukter inden for humanitær hjælp, sundhed og transport i verdens brændpunkter,« siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Med den store stigning rykker Danmark fra en 9.- til en 7.-plads på listen over verdens ti største leverandører til FN.

Kristian Jensen åbner onsdag et FN-indkøbsseminar i FN-byen i København med deltagelse af 160 nordiske - herunder 55 danske - virksomheder og indkøbere fra de største FN-organisationer.

Virksomhederne vil på seminaret få et indblik i de centrale FN-organisationers indkøbsbehov på tværs af brancher.

FN's samlede indkøbsbudget er på cirka 113 milliarder danske kroner. Danmarks salg til FN er steget fra cirka 2,8 milliarder kroner i 2014 til 3,7 milliarder kroner i 2015.

»Her er der brug for de bedste private aktører, der i samarbejde med regeringer, civilsamfund og lokale kan skabe ordentlige forhold for flygtninge og bidrage til at skabe bæredygtig udvikling,« siger udenrigsminister Kristian Jensen.

/ritzau/