FN køber danske varer og tjenester for milliarder

Det er et tegn på danske virksomheders konkurrencedygtighed, at de får mange ordrer fra FN, mener DI.

FN's Børnefond, Unicef, er blandt de FN-organisationer, som køber flest danske varer og tjenester, viser årlig opgørelse. (Arkivfoto) Delil Souleiman/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Transport, rådgivning, it-udstyr og køretøjer er nogle af de varer og tjenester, som FN køber af danske virksomheder - og der er tale om en ganske stor forretning.

FN indkøbte nemlig for omkring 3,6 milliarder kroner i Danmark i 2018. Det viser den årlige opgørelse, som udkom i denne uge.

Dermed er Danmark den ottendestørste leverandør til FN og placerer sig et enkelt trin højere end sidste år på listen over de lande, som leverer mest til FN-systemet - lige bag Frankrig.

Hos arbejdsgiverforeningen Dansk Industri (DI) ser man det som en eksportsucces for Danmark.

»Der er en gruppe danske virksomheder, som arbejder meget strategisk og systematisk med det marked, som FN-systemet udgør. De er rigtigt konkurrencedygtige i global sammenhæng, så de vinder kontrakterne,« siger Marie Gad, seniorchefkonsulent i DI.

De andre nordiske lande ligger et stykke længere nede ad listen.

Baggrunden for Danmarks høje placering skal blandt andet findes i FN Byen i Nordhavn i København, hvor 400 mennesker arbejder med indkøb.

I alt er 1100 danske virksomheder registreret som leverandører til FN.

Men kun en omkring en tiendedel af dem vinder FN-kontrakter på jævnlig basis, og derfor er der faktisk basis for at udvide salget, forklarer Marie Gad.

»Vi forventer, at der er endnu mere potentiale i de kommende år. FN-organisationerne vil lægge mere vægt på bæredygtighed, og dér står danske virksomheder stærkt,« siger DI-konsulenten.

Blandt de konkrete leverancer fra danske virksomheder er udstyr til afvikling af valg i Afghanistan.

Også en langvarig kontrakt om transport for FN's Børnefond, Unicef, bidrager til det høje tal, fortæller faglederen hos DI.

Netop Unicef og FN's Flygtningeorganisation, UNHCR, er de FN-organisationer, som køber størst ind i Danmark.

Detaljerne omkring FN's vareindkøb er tilgængelige siden 2013, og i den periode har Danmark faktisk to gange været oppe på en femteplads over de største leverandører.

Det skete både i 2013 og 2016, hvor virksomheder ifølge Marie Gad vandt store enkeltkontrakter.

Derfor faldt antallet af leverancer faktisk ganske betragteligt fra 2016 til 2017, men er igen steget med cirka ni procent til 2018.

Den største leverandør til FN-systemet er USA.

/ritzau/